Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanácsok gyümölcscefre kezeléséhez

2008.10.28

A pálinka új karrier előtt áll! Azzal a törvényi szabályozással, hogy csak gyümölcsből készülhet és hungarikum, megnőtt mindenki felelőssége, aki körülötte bábáskodik, illetve érdekelt sikerre vitelében.

A jó pálinka készítésének feltétele az egészséges, érett gyümölcs, a megfelelő technikai felszereltség és az irányított erjesztés. Ez utóbbihoz a mikrobiológiai folyamatok kiszámíthatósága, kézben tartása elengedhetetlen!

Az erjedés a lepárlandó cefre minőségét alapvetően meghatározó folyamat. Ennek irányításával kordában tartjuk a káros élesztőket, baktériumokat, az oxidációt stb., és így elkerüljük a rossz, vagy kellemetlen érzékszervi hatású íz- és aromaanyagok képződését. Ez önmagában jelentős minőségjavító tényező. Ezen felül pedig több aromát szabadítunk ki a gyümölcs sejtjeiből, a cukrokhoz kötött, a lepárlás szempontjából inaktív fajta-aromából (enzim nélkül a cefrében maradna).

A gyümölcscefreerjesztésre szelektált (természetes szelekcióval kiválasztott, kiváló tulajdonságú) fajélesztők, amelyek elnyomják a nem kívánatos vadélesztőket, baktériumokat, alapvetően nagyobb mennyiségben szabadítják fel a gyümölcs aromaanyagait, és nagyobb mennyiségben termelik a párlat minőségét javító, kellemes erjedési gyümölcsésztereket. A lepárló berendezések, a párlási technológia és a lepárlást végzőszemély szaktudásának fontos szerepét nem csökkentve ki kell emelni azt, hogy csak jó vagy kiváló minőségű cefréből lehel jó vagy kiváló minőségű párlatot, pálinkát készíteni.

A gyümölcsök felületén megkötődő „vadélesztők" (gyengébb képességű Saccharomyces cere-visiae élesztők, apiculatus élesztők, virágélesztők stb.), baktériumok (ecetsav-, tejsavbaktériu-mok stb.), hullott gyümölcs esetén talajszennyezésből származó talajbaktériumok (vajsav- és keserűbaktériumok) kedvező feltételek esetén gyorsan fejlődnek, és más mikroorganizmusokkal együtt igen káros befolyásuk van az erjedés folyamatára és a gyümölcscefre minőségére.

Ezen minőségre káros mikroflóra aktivitása többek között kellemetlen ízű, illatú észterek, nem kívánatos alkoholok, sokkal több kozmaolaj, sok glicerin, kevesebb alkohol, nagyobb mennyiségű acetaldehid és illósav képződéséhez vezet.

Talajbaktériumos szennyezés esetén még vajsav és akrolein is nagyobb mennyiségben keletkezik, ami alapvető párlathiba. A vadélesztők és baktériumok elnyomásának hatékony technológiai módszere a megfelelő üzemi higiénia, a gyümölcs gyors feldolgozása, a cefre savazása, és a fajélesztős beoltás.

A tiszta, egészséges gyümölcsöt (ne legyen földszennyezett, ha kell, mossuk is meg) magozzuk, zúzzuk. A cefre savazásos pH-beállítása 3,0-3,2 közé történjen. Ez a technológia egyik legfontosabb pontja, a gyümölcs vad mikroorganizmusainak gátlására. Kénsavval vagy speciális „kombisavakkal" (ha a cefrét nem tároljuk kierjedés után hosszabb ideig, akkor a foszforsav is használható) a pH-értéket 3-3,2 közé csökkentjük. A savazásra használt savat alaposan keverjük be! Ezzel a pH-csökkentéssel a nem kívánatos tejsav-, vajsav- és ecetsav-baktériumok fejlődését megakadályozzuk.

Ezek a baktériumok cukorlebontást végeznek és a cefre minőségromlását okozzák. A cefre savazására a citromsav nem alkalmas, mert a tejsavbaktériumok képesek lebontani! Pektinbontó és maceráz enzimeket alkalmazzunk. Miután a sav alapos elkeverésével a pH-t beállítottuk, speciális pektinbontó enzimek hozzáadásával a cefrét elfolyósítjuk, viszkozitását jelentősen csökkentjük (vannak gyümölcsök, melyek a pektin lebontása ellenére sem válnak folyóssá, pl. berkenye).

Ennek a lépésnek sejtfeltáró hatása is van. A különböző pektinbontó enzimek lebontják a nagy szénhidrát-molekulákat, a pektint, cellulózt, hemicellulózt, azaz a gyümölcshús sejtfalanyagait, és így a cefre könnyebb feldolgozását teszik lehetővé. Az erjedés gyorsabb, gördülékenyebb és több aroma-anyag kerül a párlatba, ráadásul csökken a desztillációnál az üstben a leégés veszélye. A cefrék pektinbontásához ajánljuk a Lallzymc C és HC peklináz enzimeket.

A gyümölcs fajtájától függően 1-2 g/hl adagban néhány óra alatt lebontják a cefre pektintartalmát. A cefre fajélesztős beoltására gyümölcspárlat-erjesztésre szelektált speciális fajélesztőt használjunk. A párlatok illatát, aromáját a fajélesztők alapvetően meghatározzák, ezért kiválasztásuk a végtermék minősége szempontjából igen fontos. Egészséges gyümölcs esetén a beoltási adag 20 g/100 kg cefre, 10% rothadás felett minimum 30 g/100 kg.

Ha a gyümölcs nem teljesen egészséges, az élesztő előkészítésénél használjuk a Go-Fern rehidratációs élesztőláp-anyagot 30 g/hl adagban. A gyümölcscefre erjesztésre szelektált fajélesztők használata számos előnnyel jár. Gyorsan indul az erjedés és gördülékenyen, egyenletesen, maradék cukor nélkül folyik le (a spontán erjedés sokszor robbanásszerű). Hatékony a lepárlás (16,5-16,8 g/l cukor ad 1 tf % alkoholt). Minimális mennyiségben képződnek erjedési melléktermékek, tisztább illatok, ízek alakulnak ki.

Az Uvaferm PM és 228 már 6-7 °C-on beindítja a cefre erjedését! A gyümölcsök fajtajellegét jobban kiemelik és több kívánatos, gyümölcsös erjedési észtert képeznek. Pálinka- és gyümölcspárlat készítésre ajánlott fajélesztők: Uvaferm Danstil A, Uvaferm SC, CGC-62, CM, 228 és Uvaferm PM. A pékélesztő nem alkalmas pálinkacefrék erjesztésére, mert több szén-dioxidot és kevesebb alkoholt képez, gyenge a hidegtűrése és alacsony az alkoholtűrése, aminek gyakori következménye az elakadó erjedés, vagy a maradék cukor. A pékélesztők a párlat aromaképét rossz irányban befolyásolják. Az erjesztés ideális hőmérséklete 17-20 °C.

A Vilmos körte aromaanyagai különösen érzékenyek az erjesztési hőmérsékletre, könnyen elillannak: 16-18 "C közötti hőmérsékleten erjesszük. Illatos gyümölcsöknél az erjedés végén vagy az erjedés leját-szódása után 3-5 g/hl adagban ajánljuk a Lallzyme terpénalkohol és terpéndiol-felszabadító enzimkészítmény alkalmazását. Bekeverés után 3-4 hétig hagyjuk állni a cefrét, így jelentősen növelhető a párlat aromatartalma.

Forrás: Dr. Kovács Tamás 2006/24 KERTÉSZET ÉS SZŐLÉSZET 21

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Birsalma cefre

(Recsó, 2009.12.23 14:42)

Szerintem már ki kellett volna főzni, amint "leszállt minden az aljára,dzsúsz féleség lett belöle" .Persze, hogy ég hisz az összes alkoholtartam benne van!! Főzze ki! Mielőbb! Ha esetleg nem tudja rögtön ,akkor légmentesen zárja le a főzésig!

Re: Halászi

(Recsó, 2009.12.23 14:36)

Kedves Norbert! Azt gondolom, hogy nagyon legyengítette, valószínűleg nem lassan adagolta a desztiláltvizet, mert akkor nem zavarosodott volna be, hisz látta volna a színváltozást.50 fokon nem kelett volna színt változtatni.
Nos ezt a beszürkülést ill.tejesedést az italban levő illóolajok, aldehidek, terpénék, szeszkviterpének ,stb. okozzák, amik természetes anyagai a pálinkának, de főleg hidegben,a higítás folyamatában egy higítatlan formába alakulnak át. Némely desztilátumok gazdagabbak terpénben és illóolajban, míg mások nem.
A zavarosságot megszüntetheti úgy, hogy a beállított desztilátumot, hideg helyre teszi néhány napig, majd átszűri (alkalmas lehet a vatta pl.). Ilyen esetekben amikor organikus anyagokról van szó, hasznos lehet eltávolításukra a MgO (100-150g/hl), vagy a bentonit (150g/hl) stb. használata. Ezeket az anyagokat fel kell oldani kevés pálinkában, majd állandó keverés mellett hozzáadni az összes tisztázandó pálinkához. 14-17 pihentetési nap után leszűrni a hidegben (alacsony hőmérsékleten).

Birsalma cefre

(kozmann.g@freemail.hu, 2009.12.22 20:13)

T.Recsó Úr!
Köszönöm,h. válaszolt írásomra.Szóval szépen elkezdett forrni,erjedni a birsalma cefrém,kb.3-4 hét múlva leszállt minden az aljára,dzsúsz féleség lett belöle,mint ahogyan a nagykönyvekben megvan írva.Szuper illatú,de mihelyst összekeverem,rothatd szinte büdös szaga van.Próbáltam meggyújtani,ég,tehát alkoholtartalma van.Milegyen,érdemes kifözni?
Válaszát elöreis köszönöm!

Halászi

(K.Norbert, 2009.12.22 17:21)

T.Recsó
Végig olvastuk a honlapot, de nem találtuk azt a cikket, ahol írtál volna a mi problémánkról.
Problémánk az hogy egy többször letisztázott 80 fokos szilva vagy vegyes pálinkához ha hozzáadunk deszetillált vizet, és így csökkentjük a 45 fokra, akkor miért válik tejüveges színűvé.
Utána átfőztem mégegyszer és a higítás után megint tejüvegszínű lett.
10 éve főzöm magam a pálinkát, de az utolsó két évben történt velem ilyen, és nem szeretnék mégegyszer ugyan ebbe a hibába beleesni.
Szeretném mielőbbi válaszod.

Recsó

(Re:Birsalmábol cefre , 2009.12.13 22:24)

Nem tudok tanácsot adni, ha nem mondja el, hogy mi nem sikerült, vagy hogy mit hogyan csinált ?

Recsó

(Re:ganszi@freemal.hu , 2009.12.13 22:21)

Szerintem több baj is lehetett, megnyugtatom nem az a baj, hogy nem tett bele cukrot. Sokat kéne ide írnom ezért azt ajánlom, hogy olvasson sokat ezeken az oldalakon, akkor talán közelebb jut a hibákhoz, de szerintem ha minden kezelés jó volt(jó gyümölcs, darálás, kevergetés,stb)akkor sokáig vártak a kifőzéssel, és nem zárták le légmentesen, az alkohol elszökött. Még a nyáron ki kellett volna főzni.

Recsó

(Re: kiss.lacika78@gmail.com , 2009.12.13 22:13)

200 liter cefréhez mi kb.130 kg almát darálunk le. Ha Ön birssel szeretné keverni, az csak öntől függ, hogy miből tesz többet. Szerintem a birs nagyon jó illatot ad, így én ebből tennék többet, ha már nem tisztán csak almából, vagy tisztán csak birsből készíti a cefrét. A cefréhez vizet is teszünk, és nem tesszük tele a hordót. Cukrot én nem tennék bele. Ha pedig tesz bele, akkor az szintén csak Öntől függ, hogy mennyit. Faj élesztő kéne bele, de annak híján jó a sütő élesztő is, 1 kalácsba való adag megteszi itt is.

ganszi@freemal.hu

(ganszi, 2009.11.24 19:07)

Segítségre lenne szükségem!!!!

Nyáron készítettünk cefrét és most elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifőzzük. Feltettük főzni a hatvan liter almacefrét amiből mindenki szerint legalább 10 liter alszesznek kellet volna kijönni DE nekünk csak 4 liter lett és az is 40 fokos a 30 liter szedercefre pedig csak 1 liter alszeszt adott ami csak 30 fokos. Mindenhol azt olvastam nem kell cukrot tenni a cefrébe, mi csak minimális: almába 2kg-ot, szederbe semmit sem tettünk.
HOL HIBÁZTUNK???? valaki segítsen!!!!!

Re:Halászi

(Recsó, 2009.11.17 22:55)

A pálinka készítéshez a C vitamin nem szükséges,viszont én még nem készítettem ezidáig csipkebogyóból pálinkát,ezért nem lenne korrekt tanácsot adnom.
Az opálos pálinkát többszöri szűréssel, vagy újra főzéssel lehet megszüntetni, bővebben előbb írtam róla.

Halászi

(K.Norbert, 2009.10.27 19:55)

Tsz. pálinka főző kolegák
Kis falunk határában rengeteg csipkebogyó található. Az után érdeklődöm tőletek, hogy e nem lédús de C vitaminban gazdag bogyóból ,hogy lehet zamatos ízű pálinkát készíteni, erjedéstől a lepárlásig, kérem tudassák.

Olyan problémába ütköztem szerény pálinkafőzési tudományomban, hogy a másodszori tisztázás után, gyönyözüszép tiszta lepárlás után, hígításként hozzáadott desztillált víz befehéríti (tej üveg színűvé) teszi a párlatot.
Kérem tudassák az orvoslás módját.

Re: Harangozó Sándor

(Recsó, 2009.10.16 02:08)

Tisztelt Sándor!

Elnézést, hogy sürgős levelére csak most írok, de nem néztem a leveleket elfoglaltságom miatt.
Nos leveléből nem tűnik ki ,hogy mikor készítette a cefrét, vagy , hogy most hogy néz ki, milyen állapotban van,de még a körte fajtát sem ,hogy következtethetnék esetleg. De mindenesetre nem azt látom bajnak hogy 1-2 nagyobb darab is maradt, legfeljebb darálja le ismét, de nem muszáj ha csak pár van belőle. A hordót most már okvetlenül vigye be melegre, ha nem akar tavaszig várni a főzéssel:).A pektin miatt és az élesztő miatt nem kell aggódnia, anélkül is lehet jó pálinkája. Utóbbi időben én sem használom, de annál inkább darálok.Arra vigyázzon hogy ne álljon le a hideg miatt a forrás, ha nem biztos hogy kész e, talán bent várni kéne picit, hogy hogy reagál a melegre, ha forr akkor még nem kész, ha nem akkor viszont főzheti.Erről most nem írok bővebben.Ha nem világos valami, bátran írjon.
Üdv.

6766 DÓC Alkotmány utca 52

(Harangozó Sándor, 2009.10.11 14:46)

Tisztelt Mesteremberek!

Viszonylag sürgős információkra lenne szükségem.
Körtéből készítettem cefrének valót(ma lett kész), egy 60Les műanyag hordót töltöttem tele(nem csurig). Barátom tanácsára kevertem bele kb. 2 Kg cukrot. Nagyon gondosan megmostam, magházat, kaccsat eltávolítottam, és a beteg részeket is, majd szintén baráti tanácsra- ledaráltam. Idább-odább egy két gyümölcsdarab van benne.
Most mi lenne a teendő? Olvastam az oldalon a pektinbontásról, erről nem hallottam még, plusz azt sem tudtam, hogy élesztőt kell hozzáadni. meddig kell érlelni? Körülbelül szoba hőmérsékletű helyre is tudom tenni (18-23 fok), vagy hűvösebbre, de ez részben időjárásfüggő.
Minden segítségek hálásan köszönök!
harangozosandor@yahoo.com

Re: maped@citromail.hu

(Recsó, 2009.08.26 14:54)

Az őszibarack egy közepes mennyiséget ad.100kg őszibarackból általában 9 liter 50 %-os pálinka szokott lenni.

maped@citromail.hu

(lelkesamatőr , 2009.08.25 20:14)

Lenne még egy kérdésem. Azt olvastam valahol, hogy az őszibarack kevés pálinkát ad. Hozzávetőlegesen menyi pálinkára lehet számítani 300 liter őszibarack cefréből?

lelkesamatőr

( maped@citromail.hu , 2009.08.20 10:02)

Köszönöm a választ, sokat segített!Üdv.

Re: maped@citromail.hu

(Recsó, 2009.08.19 14:06)

Szerintem a leírása alapján még nincs kiforrva ,kevergetni kellene naponta párszor, amikor bunda már nem képződik a felszínem akkor lehet főzni.
A magot valóban ki kellett volna szedni, de ha már így van akkor főzéskor ne tegye a kazánba. Persze, hogy lehet még pálinka, csak nem a legjobb minőségű.

maped@citromail.hu

(lelkesamatőr, 2009.08.19 11:56)

Hello!
Érdeklődnék, hogy én őszibarackból próbálok cefrét csinálni, és most ott tartok vele, hogy belepakoltam a gyümölcsöt a hordóba összetörve ami rögtön el is kezdett rotyogni, kb. 2napig intenzíven rotyogott aztán leált. Jelenleg egy vastag bunda van a tetején ami szürkés színű, de ha megtúrom egy kicsit alatta sárga. Elképzelhető az hogy ez a cefre már teljesen kifort ijen rövid idő alatt, és már főzés érett lenne?
Ja és még egy kérdés, sajna csak későn olvastam, hogy a magot nem kell beletenni és benne hagytam. Lehet még ettől pálinka belőle?

balucapyt@citromail.hu

(István, 2009.08.01 21:21)

Ismét köszönetem

Körte az anyag.
Időközben beszereztem az adalék anyagokat.
Nem tudom segítenek.e még rajta mert olyan szúrós szaga lett hogy vallatni lehetne a cuccossal.
mindenesetre hozzáteszem és meglátom mi lesz, de ez nagyon gyakorlósra sikerült.

Re:balucapyt@citromail.hu

(Recsó, 2009.07.31 20:43)

Nem tudom milyen gyümölcsről van szó? Gondolom, hogy kajszi esetleg ringló. Nem gondolom, hogy teljesen tönkrement a cefre, még lehet belőle valami, ha leállt a forrás ki kell főzni azonal.

balucapyt@citromail.hu

(István, 2009.07.31 08:55)

Köszönöm a segitséet.

Közben akadt még egy kis gond , napon volt két napig a bekeverés után a hordó , ez most teljesen tönkrement vagy még lehet belőle valami?

köszönöm a segítségét és a gyors választ valamint az idejét.

Üdv /István/