Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pálinkafőzési tippek 1

2008.06.18

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható.


Az alkohol-kihozatal a gyümölcstermések cukortartalmának függvénye, a minőség azonban a gyümölcs érettségi fokától függ!

Ezért különösen fontos, hogy a párlatkészítésre szánt gyümölcs:

- magas cukortartalmú

- fogyasztásra érett

- aromás

- egészséges

- idegen anyagtól (föld, fű, levél, ág-, szármaradvány) mentes legyen


Nem alkalmas párlatkészítésre és hibás felfogásra vall, ha valaki:

- kis értékű

- hibás, rothadó gyümölcsből kíván párlatot készíteni, ugyanis


mind a párlat mennyisége, mind annak minősége elégtelen lesz ! Penészes, rothadt gyümölcsből készült pálinka dohos szagú és ízű lesz, mely hiba már később sem javítható!

A túlérett gyümölcs sem felel meg párlatkészítésre, mert íz és illatanyaga hamar elvész, kivételt a Vilmos körte, kajszibarack és a házi szilva képez.


1. Almatermésűek


Alma: a szedési és fogyasztási érettség ennél a gyümölcsnél áll(hat) a legtávolabb egymástól. Fogyasztásra érett gyümölcsöt cefrézzünk. Tapasztalat: a nyári érésű almákból finomabb párlat készíthető. Cefréje „összeesik”, magas pektin tartalma miatt, sok lehet benne a „kozmaolaj”és metilalkohol!


Körte: u.a. mint az alma esetén, de savtartalma csekélyebb, melyet cefrézéskor pótolni kell!


Birs (alma): nagyon kemény húsú, feltárása nehéz: főzés és/vagy darálás után pektinbontó alkalmazása


  2. Csonthéjasok


Cseresznye: a későbbi érésűekből (június második felétől) kiváló párlat készíthető! Alacsony savtartalmát a cefrézéskor pótolni kell! Ha meggyel együtt cefrézzük ilyen gond nincs!


Meggy: önállóan is kiváló párlatot ad (magas cukor és savtartalom)!


Kajszi- és őszibarack: alacsony savtartalmuk és illékony aromáik miatt fokozottan kell ügyelni a cefrézésükre,+ magjukat el kell távolítani, magas amigdalin tartalma miatt! Erjedés után le kell főzni!


Szilva: apró szemű, ősszel érő változata (Besztercei), kissé túlérett állapotban kiváló párlatot ad!


3. Bogyósok


Málna: nagyon „érzékeny” gyümölcs, aromái illékonyak, cukortartalma gyorsan csökken, a gyümölcs penészedésre hajlamos! Cefrézése, lefőzése nagy odafigyelést és gyakorlatot igényel!


Szőlő: a fürtöket bogyózni, zúzni kell!


Áfonya, bodza, boróka, berkenye, kökény, som, szeder: csak ínyenceknek. A bogyósokat általában jellegtelen szeszben áztatják, és utána főzik. Kitűnő aromát adnak.


4. Borok és azokból kinyert termékek


Szőlőbor: magas alkoholtartalma (9-12%) miatt lepárlásra igen alkalmas. Tapasztalat: 6-7 liter borból nyerünk 1 liter pálinkát (100l20l). Fehér, savas, „könnyű” borokból jobb pálinka főzhető, mint a színes vagy fajtajelleges, édes borokból!

Ha (íz,illat)hibás bort párolunk le a borhiba a párlatban is megjelenhet (ecetes bor)


Seprő: csak frissen szabad lefőzni, míg az élesztő nem kezd el rothadni. Mivel könnyen „felhabzik”, ezért óvatosan kell főzni. A párlatot 50° alá soha ne hígítsuk, mert opálos lesz![kénessav+karbonátok]


Törköly: könnyen, gyorsan romló alapanyag! Szakszerű cefrézésre és lepárlásra gondot kell fordítani!

 

 Forrás: Snapszmester

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pálinka

(Anonym, 2009.12.04 14:06)

Sziasztok !
Nem tudjátok véletlenül hogyan
s miképp kell kökény pálinkát főzni?
Nagyon megköszönném ha valaki leírná,
vagy linkelné oldalon:)

9798 Ják.Kodály z.u. 6.

(Neubauer József, 2011.10.09 11:50)

Re: 9798 Ják.Kodály z.u. 6.

(Recsó, 2011.10.10 21:21)

Valamit nagyon nem jól csinált!

Re: pálinka

(kodály zoltán, 2012.12.12 11:25)

Pécs

(Kiss Csaba, 2011.07.08 13:36)

Fekete szeder pálinkát akarok kifőzetni kb 200 liter cefrém van,álitolag nincs savtartalma és valamit emiatt hozzá kellene töltenem.Igaz ez ? Mert még ilyenről nem hallottam.Valamint érdeklődnék hogy kb mennyi párlatom lesz
körülbellül.Cukrot nem adtam hozzá Méz édes a szeder,naponta szedem fel a fa alol szoval ugymond frissen kerül a hordoba.Segitségeteket előre is köszönöm.

Re: Pécs

(TATA, 2011.10.08 22:17)

Re: Re: Pécs

(Recsó, 2011.10.10 21:22)

Nem kell elfelejteni a kódot is beírni!

Pécs

(Kiss Csaba, 2011.07.14 11:24)

Hmmmm,vannak kérdések akik tudják rá a választ azoknak egyértelműek,akinek meg nem az álltalába felteszi őket.És vannak a tipikus egyszerü emberek, akik szapulják a másikat,az oldalt,a focit mintha érdekelne valakit is....Ha nem tudtok érdembe a másiknak segiteni akkor miért kell ezt a forumot tele irnotok szeméttel ? Irjatok a pálinkárol ha van tapasztalatotok,esetleg segitsétek a másikat. Lovassy Györgyröl meg tudnák olyat irni hogy valoszinűleg nem örgebitené sem a nevét,sem a pálinkáját.Nem teszem mert nem ide való.Pláne nem akarok reklámot csinálni neki.

bivajbasznád

(Sp.PetiBácsi konyhája, 2010.11.10 12:13)

Ha 40-45 fokos az alszesz,finomításkor fel kell hígítanom 25-30%.

méz ???

(rezbagoly193@gmail.hu, 2010.10.11 18:29)

Egy kis segítséget kérnék.
Mikor tegyem bele a pálinkába a mézet ? mert néha bezavarosodik és így nem olyan szép, mert a kinézet is fontos a jófajta pálesznek.

Pálinkafőzők

(Pálinkaüst, 2010.09.14 14:29)

Szeptember 27-től indul pálinkafőzőket árusító webshopunk (www.palinkaust.hu), ahol kedvező áru vörösréz német pálinkafőzők (0,5 litertől 100 liter űrtartalomig) és tartozékok is kaphatók. (22.990 Ft egy egy literes vörösréz lepárló)
Addig is további információ: 20/390-5475

Re:remy41@freemail.hu

(Recsó, 2010.07.08 14:13)

Egy kattintással minden megoldható!

Re: pálinka

(Recsó, 2009.12.13 22:41)

Szerintem ugyanúgy mint a bogyósokból.

Re: ganszi@freemail.hu

(Recsó, 2009.12.13 22:40)

A másik ugyanilyen hozászólásánál válaszoltam.

Re: totti88@citromail.hu

(Recsó, 2009.12.13 22:39)

Meg kell próbálni, igaz én még sosem csináltam.
Köszönöm

ganszi@freemail.hu

(kozmann.g@freemail.hu, 2009.11.28 18:47)

Szerintem lehet,h.nem volt teljes mértékben kiforrva.Ezt pedig én ugy szokom leellenörizni,h.kis lábasba teszek cefrét,kb 1-2cm,letakarom fed↕vel,és odateszem föni.Amikor már hallom,h. fö,felemelem a fedöt,és elöre meggyújtott hurkapálcikával meggyújtom a párát.Ha szépen,kékesen ég,akkor mehet a fözdébe...!!!:-))))

totti88@citromail.hu

(Gábor, 2009.10.24 15:39)

Üdvözlet!

Ha van elég elszántság érdemes készíteni csipke illetve kökény cefrét?

Nagyon jó az oldal csak így tovább!

Re:Ösztönzés

(Recso, 2008.07.23 22:02)

Kedves Tőled, köszönöm, ott találtam Snapszmesterre,
bár nem szoktam beszállni a beszélgetésbe, de titokban lesem és sok hasznos dolgot találtam amit használok is.
A linkekhez be is tettem amint rátaláltam.

Ösztönzés

(bubu001, 2008.07.23 09:21)

Nem tudom, hogy az index.hu fórumán ismered-e a pálinkafőzés otthon című topicot, nagyon sok hozzáértő pálinkafőző írogat.

Snapszmester

(Recso, 2008.07.22 18:20)

Kössz a linkeket , egyébként szivesen fogadnék ösztönző ajánlatokat, tanácsokat a pálinkával kapcsolatban.
Egyetértek terjesszük!