Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almapálinka készités

2008.05.07


A friss és technológiailag érett  egészséges almákat  egy nagy villanymotor meghajtású darálóval ledaráljuk, majd műanyag hordóba tesszük úgy, hogy a hordó ne legyen teljesen tele. Az erjedésre kell a kimaradt hely. Naponta két-háromszor megkeverjük . A hordó le van csukva  de nem feszesen. Ha a hőmérséklet  20 fok C körül van  általában 7-8 nap elteltével befejeződik az erjedés. Ekkor már leáll a forrás és egy lekvárszerű cefrét kapunk.  A cukorfokot is meg lehet mérni , de ha már van tapasztalatunk akkor már ránézésből is tudjuk, hogy mikor alkalmas a cefre főzésre.  Ajánlatos az alma cefrébe pektinbontó anyagot  keverni, ami bontja az alma sejteket  igy jobban felszabadul a cukor  és jobb lessz az alkohol képződés  valamint élesztőt , hogy gyorsabban induljon az erjedés!

Desztiláláskor a cefrét a kazánba öntjük  a harangot mi gumi szalaggal  zárjuk  de lehet korpás anyaggal vagy egyszerű sárga földel is, a lényeg , hogy jól zárjon és ne engedje ki a gőzt. Ezt követi a tüzelés. Amikor  megindul folyni  a vodka akkor fokolóval megmérjük , hogy mennyiről indul. Addig engedjük folyni amig a fokolón mért érték nem mutat 5- gradot. Ezután következik a legveszélyesebb munka, vagyis a forró cefre kiengedése a kazánból  ezt a műveletet pedig a mosás követi. Alapossan ki kell mosni  mert a bennemaradt anyag késöbb ront a minőségen. Mi az ún. tisztázást másik kazánban végezzük  amely kissebb űrtartalmú. Az előbb kifolyt vodkát most beöntjük a kazánba  és jól lezárjuk . Ismét tüzelünk lassan.  A metilalkohol káros nagyon  és veszélyes az egészségre  főleg a szemre de nagyobb mennyiségben halált is okozhat, ezért mentesitjük a pálinkát  tőle úgy, hogy egy  befőtes üvegbe ( elvágott átlátszó flakonba) vizet teszünk és a kifolyó alá tesszük. Addig engedjük bele a meginduló folyadékot (metilalkoholt) amig el nem vállik a három anyag egymástól  ill.  viz-metil- pálinka. Ezt követően már csak figyelnünk kell , hogy mikor lessz kész a főzés vagyis amikor a kifolyónál mért érték a fokolón 16 gradot mutat. A grad 2,5 szerese a fok.

Üvegbalonba   vagy hordóba pihentetjük a pálinkát pár hónapig.  Akkor  desztvizzel beállitjuk a kivánt erősséget  és következik a palackolás.

Egészségükre! 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Outrageous Blood Power - Subject Sentiment

(ASyngeandy, 2018.10.08 05:04)

Poids est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-cialis-ordonnance/

Pongy chief blood influence symptoms

(AShagmaSearm, 2018.07.28 10:14)

Poids est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre determination bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-prix-portugal/

nagyalbert1976@gmail.co

(Nagy Albert, 2015.11.03 14:37)

Tisztelt weboldal!

A következő lenne a kérdésem, hogy a cefre alkohol értéke 12 fok/egy hete vágtam össze az almát, és a levéből mértem a fokot), most vinném be 20 fokos hőmérsékletbe, hogy ki tudjon forrni.
Érdemes cukrot tennem bele, és ha igen mennyit?

A mennyiség kb. 160kg

Üdvözlettel,

Albert

Re: nagyalbert1976@gmail.co

(Recso, 2015.11.13 20:40)

Én nem tennék bele cukrot.

budapest

(hegvári, 2015.05.26 21:07)

MűkÖdik még a fórum?

budapest

(hegvari, 2014.10.28 20:03)

Két hete vettem 180 l körtecefrét. Elég jó szeszszagu volt,de csak darabova volt,ezért fúrószárral átkevertem,így olyan ekvárszerü lett. tettem hozzá pektinbontót, 4 kg cukrot és 5 dk.élesztőt.Sajnos nem veszem észre,hogytovább forrna,egyhét után kezdett kicsit pötyögni.Most kifőztem belőle 20 litert ,de még 1 lit.páinka sem lett. Nem tudom,hogy most mit tegyek,várjak még ,hátha tovább forr,vagy inkább gyorsan főzzem ki,hátha tovább gyengül . Ha kérhetném,gyors választ,Köszönöm !

Re: budapest

(Recsó, 2014.11.05 13:48)

Elnézést a késedelmes válaszért. Ha jól értem ez 3 hetet jelent,azonban nem tudom, hogy mennyit állt a gazdánál, és milyen hőmérsékleten volt tartva. Bár azóta eltelt már még egy hét, elméletileg a forrásnak vége kellene, hogy legyen már régen. Nekem nagyon gyanús a dolog.

Re: Re: budapest

(hegvari, 2014.11.05 19:13)

Most már arra lennék kiváncsi,hogy ha a cefre már kiforrott,akkor volt-e értelme,hogy pektinbontót és cukrot és élesztőt is tettem bele? egyébként még van 100 l. cefrém,mertmég nem főzöm,mertmég mindig pötyög ,ésszéndioxid bunda van a tetején,mert a gyufa lángja azonnal elalszik a tetején.

Re: Re: Re: budapest

(Recsó, 2014.12.12 00:23)

Nem sok értelmét látom. Egyébként azt gondolom, ha a gyümölcs kellő mértékben van pépesítve akkor az erjedés rendben megy végbe pektinbontó nélkül is. Cukor minek bele?

budapest

(hegvari, 2014.11.13 19:25)

Elnézést kérek,de szeretném,ha a 11.05-i válaszbeirásomra még reagálna! Kösz!

budapest

(hegvari, 2014.10.06 20:16)

szeretném megtudni,hogy melyik gyümólcsből készitett cefrébe kell savpótló/citromsav/?Pl. a birs és alma keverékbe kell-e?Vagy ha időben ki van főzve,akkor nem fontos?

Re: budapest

(Recsó, 2014.10.10 11:03)

Mindegyikbe mely kevés savtartalommal rendelkezik, savat beállítani pH 3 ra.

Győr

(Attila , 2014.02.27 17:26)

Érdeklődnék hogy már 3hete hogy le főzettem az alma pálinkám, de mint ahogy a főzőben mondták nem tisztult le.
Az mitől lehet? Ízre viszont jó.

Re: Győr

(Recsó, 2014.03.05 00:05)

Elgyengítették, vagy szűrje át párszor mondjuk vattán lassan, ha nem tisztulna le adjon hozzá kevés magas szeszfokú pálinkát, esetleg tiszta alkoholt (ettől már nem lesz saját a pálinkája), kicsit macerás a dolog, vagy főzze le ismét ha teheti.

Re: Re: Győr

(Attila, 2014.03.06 18:50)

Az a helyzet hogy minden hol olvasgattam és találtam rá magyarázatot is hogy mi lehet a baj.

Kozmaolajok által okozott zavarosodás
A pálinka opálos, zavaros.

MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Derítőszerekkel javítható. Erre a célra használható az égetett magnézia, más néven magnézium-oxid (100g/hl), valamint a bentonit (150g/hl).

kipróbálom ezt és ha nem használ akkor amit te írtál.
köszönöm a válaszod

Re: Re: Re: Győr

(István, 2014.09.09 11:44)

Ha a kozmaolajtól zavaros a pálinka, akkor ki kell fagyasztani hűtőládában, majd egyszerű szűrőkével mint a húslevesről a habot, le lehet szedni a kozmaolajat.

budapest

(hegvari, 2014.08.05 13:08)

Létezik-e,hogy a kész páinkába beletett aszalt gyümölcs/ágyasnak/,csökkenti a pálinka szeszfokát??? Tehát, magába szivja,é egykicsit zavaros is lesz? Üdv:H.J.

Re: budapest

(Recsó, 2014.08.06 21:47)

Igen

simon3253@freemail.hu

(Simon László, 2014.02.21 15:40)

Tisztelt Cím!
Lehet-é még most jó minőségű étkezési almából pálinkát főzni (400 kg)
Üdv: S.L.

Re: simon3253@freemail.hu

(Recsó, 2014.02.26 10:42)

Igen lehet


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »