Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almapálinka készités

2008.05.07


A friss és technológiailag érett  egészséges almákat  egy nagy villanymotor meghajtású darálóval ledaráljuk, majd műanyag hordóba tesszük úgy, hogy a hordó ne legyen teljesen tele. Az erjedésre kell a kimaradt hely. Naponta két-háromszor megkeverjük . A hordó le van csukva  de nem feszesen. Ha a hőmérséklet  20 fok C körül van  általában 7-8 nap elteltével befejeződik az erjedés. Ekkor már leáll a forrás és egy lekvárszerű cefrét kapunk.  A cukorfokot is meg lehet mérni , de ha már van tapasztalatunk akkor már ránézésből is tudjuk, hogy mikor alkalmas a cefre főzésre.  Ajánlatos az alma cefrébe pektinbontó anyagot  keverni, ami bontja az alma sejteket  igy jobban felszabadul a cukor  és jobb lessz az alkohol képződés  valamint élesztőt , hogy gyorsabban induljon az erjedés!

Desztiláláskor a cefrét a kazánba öntjük  a harangot mi gumi szalaggal  zárjuk  de lehet korpás anyaggal vagy egyszerű sárga földel is, a lényeg , hogy jól zárjon és ne engedje ki a gőzt. Ezt követi a tüzelés. Amikor  megindul folyni  a vodka akkor fokolóval megmérjük , hogy mennyiről indul. Addig engedjük folyni amig a fokolón mért érték nem mutat 5- gradot. Ezután következik a legveszélyesebb munka, vagyis a forró cefre kiengedése a kazánból  ezt a műveletet pedig a mosás követi. Alapossan ki kell mosni  mert a bennemaradt anyag késöbb ront a minőségen. Mi az ún. tisztázást másik kazánban végezzük  amely kissebb űrtartalmú. Az előbb kifolyt vodkát most beöntjük a kazánba  és jól lezárjuk . Ismét tüzelünk lassan.  A metilalkohol káros nagyon  és veszélyes az egészségre  főleg a szemre de nagyobb mennyiségben halált is okozhat, ezért mentesitjük a pálinkát  tőle úgy, hogy egy  befőtes üvegbe ( elvágott átlátszó flakonba) vizet teszünk és a kifolyó alá tesszük. Addig engedjük bele a meginduló folyadékot (metilalkoholt) amig el nem vállik a három anyag egymástól  ill.  viz-metil- pálinka. Ezt követően már csak figyelnünk kell , hogy mikor lessz kész a főzés vagyis amikor a kifolyónál mért érték a fokolón 16 gradot mutat. A grad 2,5 szerese a fok.

Üvegbalonba   vagy hordóba pihentetjük a pálinkát pár hónapig.  Akkor  desztvizzel beállitjuk a kivánt erősséget  és következik a palackolás.

Egészségükre! 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szeged

(Füzesi Péter, 2008.09.29 16:29)

Jó akkor úgy darabolom, hogy egyszerre összejöjjön egy hordó.

Köszönöm mégegyszer!
Majd jelentkezem ha elakadok, vagy kész van! Esetleg küldök kostolót.

Üdvözlet

Re: Szeged

(Recsó, 2008.09.29 15:55)

De igen.A baj az, hogy vagy érződik főzés után a pálinkán a penész iz,vagy az erjedés mehet el rossz irányba. Nem tenném bele a néhány barnát sem, vagy ha nagyon sok ilyen alma van, akkor azt külön hordóban erjeszteném, és azután kapok amit kapok de nem várok minőséget ebbe lehet tenni cukrot is meg bármit ilyenek az apró pénzért árult "pálinkák". Szóval ahogy Ön is mondja :"Én azzal értek egyet, hogy jó pálinkát jó gyümölcsből lehet készíteni."
Még egy dolgot lényegesnek tartok, egyszerre megtölteni a hordókat, és nem lassan szedegetni bele a gyümölcsöt.
Sok sikert kivánok!

pálinka mennyiség

(Guti, 2008.09.29 09:06)

Én arra lennék kíváncsi, hogy mennyi gyümölcsből, mennyi pálinka lesz; vagyis 100kg almából kb. hány liter jó minőségű pálinkát tudok főzetni?

Szeged

(Füzesi Péter, 2008.09.28 21:01)

Még gyűjtöm az almát és közben gondolkodom, hogy sokan a már megbarnult, gombás gyümölcsöt is beleteszik. A barna még csak csak, de többi már problémás lehet, vagy nem?
Én azzal értek egyet, hogy jó pálinkát jó gyümölcsből lehet készíteni.
Két hordóban már szépen forr, (cukor nélkül)lassan egy hete.
Úgy gondoltam majd ha látom mennyi lesz akkor jelentkezem a főzőhöz.

Üdvözletem

Re: Szeged

(Recsó, 2008.09.26 12:34)

Cukor nélküli a minőségi pálinka.Sokan elfogadhatónak tartják a 2-3% cukor mennyiséget.Szerintem kár a 2-3l többlet pálinkáért elrontani a 10l minőségeset.
Szerintem meg lessz elégedve a mennyiséggel igy is, ha az emlitettek alapján jár el.
Akkor zárja le a hordót amikor már nem képződik a hordó felső részén "bunda" és az egész cefre állaga olyan mint a lekvár. Vigyázat a hideg idő miatt is leállhat a forrás.Lehet, hogy a legjobb lenne ha tenne bele sütő élesztőt 1 kis csomagot (5dkg).Meglátja ha nem képződnek buborékok akkor leállt a forrás, ha ez nagyon rövid idő alatt következett be akkor nincs kész, amint felmelegszik ismét forrni kezd, mig be nem fejeződik az erjedés.
JÓ PÁLINKÁJA LESSZ! majd meglátja.
A főzőhöz meg már most jelentkezzen be, ha sokat kell várni.
A pálinka minősége és mennyisége álltalában nem a főzőmestertől függ, hanem maga az alapanyagtól.Ha jó a cefre, jól kierjedt akkor ott pálinka is van. Ha "mindent" elkövetnek, hogy sok pálinkájuk legyen csak éppen azt nem amit kell, akkor álltalában a főzőmester a hibás a rossz vagy kevés pálinka miatt.

Nincs mit köszönni,szivesen segitek ha tudok.
Azért ha kész lessz, jó lenne ha beszámolna, érdeklődve várom!

Sok sikert, sok JÓ pálinkát!

Szeged

(Füzesi Péter, 2008.09.26 08:47)

Köszönöm a választ!

Már annyi variációt hallottam hogy nem tudtam dönteni. Mondtak olyat hogy 100 l cefréhez 6 kg cukor, de mondtak olyat is, hogy 10 l-enként 2 kg cukor. És akkor váltam tanácstalanná amikor azt hallottam hogy nem fog beindulni a cukor nélkül.
Ehhez képest most forr két hordó is tisztán.
Nekem is a cukor nélküli a legszinpatikusabb, úgy hogy meggyőzött. Nem fejfájós rossz pálinkát szeretnék, hanem kevesebbet, de jót.

Sorba kell állni a főzőnél de le tudom zárni jól. Sajnos csak egy jó főzőt hallottam itt a környéken.

Köszönöm mégegyszer.
Üdvözletem

Re: Szeged

(Recsó, 2008.09.24 22:19)

Egy vegyes alma cefréhez én nem tennék semmi cukrot, igaz a nem vegyes almához sem teszek, fő, hogy jó érett legyen a gyümölcs, jól darálja le az almát és utánna naponta bár 3-szor keverje meg a cefrét,fedje le lazán, hogy a muslincákat távol tartsa, kb 20 fok körüli helyiségben tartsa a hordót. Mivel először csinál pálinkát legjobb ha a főzőmestert megkérdezi, hogy mikor van kész a cefre főzésre,és akkor mindjárt lehetőleg főzze ki, ha nem lehet hanem várni kell akkor pedig légmentessen zárja le a főzésig.Kb 7-10 nap alatt kierjed ha a hőmérséklet arányos.
Pektinbontót a mezőboltban lehet beszerezni.Ha megtudom, az egyik Szegedi bolt cimét akkor megirom.

Szeged

(Füzesi Péter, 2008.09.24 21:46)

Itt olvastam pektinbontó enzimről, de nem tudom ezt hol lehet beszerezni.

Szeged

(Füzesi Péter, 2008.09.24 21:28)

Először csinálok almapálinkát és az érdekelne egy vegyes alma cefréhez mennyi cukror kellene adni? kell-e egyáltalán?


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9