Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almapálinka készités

2008.05.07


A friss és technológiailag érett  egészséges almákat  egy nagy villanymotor meghajtású darálóval ledaráljuk, majd műanyag hordóba tesszük úgy, hogy a hordó ne legyen teljesen tele. Az erjedésre kell a kimaradt hely. Naponta két-háromszor megkeverjük . A hordó le van csukva  de nem feszesen. Ha a hőmérséklet  20 fok C körül van  általában 7-8 nap elteltével befejeződik az erjedés. Ekkor már leáll a forrás és egy lekvárszerű cefrét kapunk.  A cukorfokot is meg lehet mérni , de ha már van tapasztalatunk akkor már ránézésből is tudjuk, hogy mikor alkalmas a cefre főzésre.  Ajánlatos az alma cefrébe pektinbontó anyagot  keverni, ami bontja az alma sejteket  igy jobban felszabadul a cukor  és jobb lessz az alkohol képződés  valamint élesztőt , hogy gyorsabban induljon az erjedés!

Desztiláláskor a cefrét a kazánba öntjük  a harangot mi gumi szalaggal  zárjuk  de lehet korpás anyaggal vagy egyszerű sárga földel is, a lényeg , hogy jól zárjon és ne engedje ki a gőzt. Ezt követi a tüzelés. Amikor  megindul folyni  a vodka akkor fokolóval megmérjük , hogy mennyiről indul. Addig engedjük folyni amig a fokolón mért érték nem mutat 5- gradot. Ezután következik a legveszélyesebb munka, vagyis a forró cefre kiengedése a kazánból  ezt a műveletet pedig a mosás követi. Alapossan ki kell mosni  mert a bennemaradt anyag késöbb ront a minőségen. Mi az ún. tisztázást másik kazánban végezzük  amely kissebb űrtartalmú. Az előbb kifolyt vodkát most beöntjük a kazánba  és jól lezárjuk . Ismét tüzelünk lassan.  A metilalkohol káros nagyon  és veszélyes az egészségre  főleg a szemre de nagyobb mennyiségben halált is okozhat, ezért mentesitjük a pálinkát  tőle úgy, hogy egy  befőtes üvegbe ( elvágott átlátszó flakonba) vizet teszünk és a kifolyó alá tesszük. Addig engedjük bele a meginduló folyadékot (metilalkoholt) amig el nem vállik a három anyag egymástól  ill.  viz-metil- pálinka. Ezt követően már csak figyelnünk kell , hogy mikor lessz kész a főzés vagyis amikor a kifolyónál mért érték a fokolón 16 gradot mutat. A grad 2,5 szerese a fok.

Üvegbalonba   vagy hordóba pihentetjük a pálinkát pár hónapig.  Akkor  desztvizzel beállitjuk a kivánt erősséget  és következik a palackolás.

Egészségükre! 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Sóskút

(Recsó, 2009.09.24 15:33)

Tiszteletem!
Véleményem szerint a tölgyfa megfelelőbb.
Ám tudnia kell a hordót megfelelően kezelni használat előtt.Számítania kell arra, hogy rövid időn belül fogyni fog a pálinka belőle.Ajánlom bővebben olvasson erről ezen a honlapon a "Pálinka főzési tippek 5"cím alatt.
Őszintén én kevés mennyiségért nem vennék hordót, inkább üvegben tárolnám, még ha nem is veszi át a fa színét vagy nem kap különös ízt a pálinka.

Kézdivásárhely

(Nyáguly Sándor, 2009.09.22 16:08)

Köszönöm szépen a válaszát. Nem találtam Uvaferm-et, ezért rendes pékipari élesztőt vásároltam. Nem találtam sehol az adagolását: nekem 150 l-es műanyag élelmiszeripari hordókban van beőrölve a cefre, és nem tudom mennyi élesztőt adjak hozzá? Még egy kérdésem lenne: eddig Édesapámmal mindig a következő év februárjában főztük a pálinkát, de itt úgy értem hogy az őrléstől kb. 1 hónapra már lehet is főzni. Honnan tudom mikor érett be a cefre? Nem buborékol? Vagy valami analízist csinálnak ahol megállapítják a cukortartalmát?

Válaszát előre is köszönöm.
Nyáguly Sándor

Sóskút

(Erdős Gábor, 2009.09.21 15:24)

Tisztelt Uram!
Én is első pálinkafőző vagyok és a következő kérdésekre keresném a választ:
Hordósan szeretném érlelni majd az almapálinkámat. Mit tanácsol, tölgyfa vagy akácfa hordót vegyek (hasonló árban láttam). Egy 10 literes hordót fogok venni, legyen belülről parafinozva vagy ne?
Mindkét kérdésről megoszlanak a vélemények, én az Önére lennék kíváncsi.
Üdvözlettel
EG

Re:Kézdivásárhely,

(Recsó, 2009.09.16 22:23)

Véleményem szerint ha ledarálták (még ha kézin is) és kevergették a cefrét akkor nincs baj.Az alkohol is erős ha belehajolnak a hordóba és jól beszippantják.
Bízom, hogy nem éretlen teljesen zöld almát darált le.
Fölösleges nemes élesztőre költeni, ha van egyszerű sütő élesztő is.
De ha mégis nem győztem meg akkor:
UVAF. DANSTIL A,vagy UVAFERM PM a fajélesztők neve, az utóbbi hidegtűrő (6 °C-tól képes beindítani az erjesztést)
Az ecetes cefre kezelési módja kalcium-karbonát,
a kezelő anyag adagolása viszont 1g/1,2g ecetsav.
Viszont csökken az aromaanyag a kezelés után.Kézdivásárhely, Dózsa Gy. út 9

(Nyáguly Sándor, 2009.09.14 19:53)

Tiszteletem!

Érdeklődve olvastam a tanácsokat és a bejegyzéseket. Néhai Édesapám készített nálunk mindig almapálinkát, most én veszem át ezt a tudományt. Megakadt a szemem egy megjegyzésén: ecetes cefre... Mi most őröljük az almát, és kb. 1 hét múlva a hodróban erős, szúrós ecetszag érződik! Ez mekkora baj, és hogy lehet orvosolni? Másik kérdés: mivel kézi darálón daráljuk le az almát, elég darabos, ezért szeretném én is nemes élesztőkkel segíteni a jobb lebomlást, Kérem írja meg a hivatalos nevét, Romániában kell beszerezzem valahogy.

Előre is köszönöm
Nyáguly Sándor

lurkoj@freemail.hu

(bizso, 2009.09.01 21:21)

Szép napot!

Több éve készítünk alma pálinkát.
120 l-es hordóba 75 kg alma,30 l víz.Az almát megmossuk és szecskavágón ledaráljuk. Amikor a cefre már forr (3-5 nap a hőmérséklettől függően) akkor 2-3kg cukorból szirupot keverünk és ezt hozzáöntjük.
Vigyázni kell, hogy ez után nehogy kifusson. Amikor teljesen kiforrt (megszűnik a buborékolás) a hordót lezárjuk, és minél hamarabb kifőzzük.100 l cefréből 8-9 l pálinka jónak mondható.
üdv

Birsalma

(Tamás, 2009.08.24 12:54)

Tisztelt Uram!
A birsalmát ki kell magozni ill. el kell távolítani a magházat?
Válaszát elöre is köszönöm!

pálinka

(tom, 2009.07.28 13:18)

üdv. én most kezdtem bele nagy almaszedésbe. nekem elég savanyú almám van, és tettem bele az 50 liter cefréhez 1 kg cukrot, nagyon szépen rotyog, illata mennyei, szerintem nagyon jó lesz, csak még 1 hordóval kéne hozzá. bármilyen almából lehet csinálni, és minden gyümölcsből, aminek gyümölcscukor tartalma van. nem kell hozzá élesztő, meg miegymás, csak tisztán az az igazi. a lényag az, h minél jobban törni kell az alma szeleteket, h minél jobban beinduljon az erjedés. remélem ezzel segíthettem.
minden jót!

hőlgyesf@gmail.com

(Recsó, 2009.07.25 20:43)

Köszönöm érdeklődését, kedves Ferenc!
A vajas almát nem ismerem, ám szerintem minden biológiai érett almából lehet pálinkát készíteni.
Ha a fenti utasításokat követi akkor jó úton jár,még ha nem is használ pektinbontót. Merem remélni, hogy sikerülni fog.

hőlgyesf@gmail.com

(hőlgyes ferenc, 2009.07.25 17:31)

nyári vajas almábol lehet pálinkát késziteni,ha lehet akkór hogyan

kész

(Recsó, 2009.02.11 13:52)

Üdvözlöm!
Már vártam a jelentkezését, és gratulálok a sikerhez, csak igy tovább!
Örülök, hogy segithettem!
A bemutatkozásban irtam, hogy hol lakom.Talán egyszer megkóstolhatjuk, ha nem akor sem baj, fogyasszák egészséggel!
Minden jót!

kész

(Füzesi Péter, 2009.02.10 11:03)

Jó napot kívánok!

Még az ősszel kérdezősködtem a cefre készítésről. Most főzték le és a pálinkafőző is megdícsérte a szép cefrét. Cukor nélkül nagyon tiszta pálinka lett. Köszönöm a segítséget. A szavamat tartom ha megmondja hova küldhetem a kostolót akkor megpróbálom eljuttatni.
Köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel: Füzesi Péter

Pektinbontó

(Recsó, 2008.10.09 15:20)

Ezen a cimen beszerezhető a pektinbontó :
Kokoferm Kereskedelmi Szolgáltató Kft
3231 Gyöngyössolymos, Csákkői út 10.
Tel/fax: +36-37-370-892,
Villámlevél: kokofm@t-online.hu

pálinka

(Guti, 2008.09.29 21:14)

Köszönöm a segítséget! Csak azért is érdeklődtem, mert most kezdetem a pálinka után érdeklődni és szeretnék magamnak főzni ill. főzetni és nem tudtam, h mennyi almát kell vennem ahhoz, h meglegyen egy bizonyos mennyiségű ital.
Még egyszer köszönöm!

Re:pálinka mennyiség

(Recsó, 2008.09.29 17:00)

A minőséggel egyezek, a literrel viszont gondban vagyok, mert amint irtam nekünk igy viz is van a cefrében amiből viszont alkohol nem lessz, csak a munkánkat könnyiti, és igy egy 200l -es hordó tele van amikor erjed, vagyis a "bundával".
Mivel vásároltuk az almát pontossan tudtuk hány kg van a hordóban, különben mi sem mértük volna.

Re: Szeged

(Recsó, 2008.09.29 16:47)

Én nagyon apróra darabolnám,de inkább jobb hiján húsdarálón ledarálnám, igaz eléggé macerás, de megéri, mert igy az élesztők jobban hozzáférnek a cukorhoz amit alkohollá alakitanak,és a kihozatal nagyobb. A pektinbontónak egyébként pont ez a szerepe.De nélküle is kiválló apritást lehet végezni,vagy inkább darálást mechanikai úton.
Ok, jelentkezzen!
Üdv.

Re: pálinka mennyiség

(Füzesi Péter, 2008.09.29 16:34)

Én úgy tudom 100 liter cefréből lesz kb 8-10 liter pálinka. A minőség a benne lévő anyagtól függ. De még sosem mértem súlyát.

Re:pálinka mennyiség

(Recsó, 2008.09.29 16:32)

Én csak azt a mennyiséget tudom, amit mi szoktunk kapni főzéskor.130 kg darált almát teszünk egy 200 l-es hordóba és 30 l vizet öntünk hozzá, hogy az erjedés elején jobban tudjam keverni,ebből a mennyiségből 14-16 l pálinkát szoktunk kapni almától függően,19 gradosra hagyva.
Durván számolva 100kg gyümölcsből minimum 10l-t kellene kapni almából, ha minden megfelelően történt.

Szeged

(Füzesi Péter, 2008.09.29 16:29)

Jó akkor úgy darabolom, hogy egyszerre összejöjjön egy hordó.

Köszönöm mégegyszer!
Majd jelentkezem ha elakadok, vagy kész van! Esetleg küldök kostolót.

Üdvözlet

Re: Szeged

(Recsó, 2008.09.29 15:55)

De igen.A baj az, hogy vagy érződik főzés után a pálinkán a penész iz,vagy az erjedés mehet el rossz irányba. Nem tenném bele a néhány barnát sem, vagy ha nagyon sok ilyen alma van, akkor azt külön hordóban erjeszteném, és azután kapok amit kapok de nem várok minőséget ebbe lehet tenni cukrot is meg bármit ilyenek az apró pénzért árult "pálinkák". Szóval ahogy Ön is mondja :"Én azzal értek egyet, hogy jó pálinkát jó gyümölcsből lehet készíteni."
Még egy dolgot lényegesnek tartok, egyszerre megtölteni a hordókat, és nem lassan szedegetni bele a gyümölcsöt.
Sok sikert kivánok!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »