Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almapálinka készités

2008.05.07


A friss és technológiailag érett  egészséges almákat  egy nagy villanymotor meghajtású darálóval ledaráljuk, majd műanyag hordóba tesszük úgy, hogy a hordó ne legyen teljesen tele. Az erjedésre kell a kimaradt hely. Naponta két-háromszor megkeverjük . A hordó le van csukva  de nem feszesen. Ha a hőmérséklet  20 fok C körül van  általában 7-8 nap elteltével befejeződik az erjedés. Ekkor már leáll a forrás és egy lekvárszerű cefrét kapunk.  A cukorfokot is meg lehet mérni , de ha már van tapasztalatunk akkor már ránézésből is tudjuk, hogy mikor alkalmas a cefre főzésre.  Ajánlatos az alma cefrébe pektinbontó anyagot  keverni, ami bontja az alma sejteket  igy jobban felszabadul a cukor  és jobb lessz az alkohol képződés  valamint élesztőt , hogy gyorsabban induljon az erjedés!

Desztiláláskor a cefrét a kazánba öntjük  a harangot mi gumi szalaggal  zárjuk  de lehet korpás anyaggal vagy egyszerű sárga földel is, a lényeg , hogy jól zárjon és ne engedje ki a gőzt. Ezt követi a tüzelés. Amikor  megindul folyni  a vodka akkor fokolóval megmérjük , hogy mennyiről indul. Addig engedjük folyni amig a fokolón mért érték nem mutat 5- gradot. Ezután következik a legveszélyesebb munka, vagyis a forró cefre kiengedése a kazánból  ezt a műveletet pedig a mosás követi. Alapossan ki kell mosni  mert a bennemaradt anyag késöbb ront a minőségen. Mi az ún. tisztázást másik kazánban végezzük  amely kissebb űrtartalmú. Az előbb kifolyt vodkát most beöntjük a kazánba  és jól lezárjuk . Ismét tüzelünk lassan.  A metilalkohol káros nagyon  és veszélyes az egészségre  főleg a szemre de nagyobb mennyiségben halált is okozhat, ezért mentesitjük a pálinkát  tőle úgy, hogy egy  befőtes üvegbe ( elvágott átlátszó flakonba) vizet teszünk és a kifolyó alá tesszük. Addig engedjük bele a meginduló folyadékot (metilalkoholt) amig el nem vállik a három anyag egymástól  ill.  viz-metil- pálinka. Ezt követően már csak figyelnünk kell , hogy mikor lessz kész a főzés vagyis amikor a kifolyónál mért érték a fokolón 16 gradot mutat. A grad 2,5 szerese a fok.

Üvegbalonba   vagy hordóba pihentetjük a pálinkát pár hónapig.  Akkor  desztvizzel beállitjuk a kivánt erősséget  és következik a palackolás.

Egészségükre! 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: csikszereda

(Recsó, 2010.06.02 22:06)

Sajnos árpából még nem készítettünk pálinkát, csak adaléknak használtuk.

csikszereda

(andras csaba elod, 2010.05.26 17:38)

ha lehetseges,szeretnek erdeklodni az arpa cefre kesziteserol,elore is koszonom.

Re:Szombathely

(Recsó, 2010.03.11 22:59)

Szerintem több okból nem megfelelően járt el, de ha Önnek lecsúszik így is akkor ok. gondolom a cukor miatt pelyhesedik és az alacsony hőmérséklet miatt.Le kell szűrni.

Re:Kecskemét

(Recsó, 2010.03.11 22:43)

Kedves Ági!
Figyelmesen megnéztem az Ön által ajánlt oldalt, de nem találkoztam a metil-alkohol eltávolításáról szóló írással, ezért lehet, hogy figyelmem elkerülte kérem írja le hol írja, hogy nem lehet eltávolítani, de ha esetleg írná is, nem egyezek vele, hisz tapasztalatból tudom hisz a laboratóriumi vizsga is ezt támasztja alá, hogy el távolítható. Igaz ezt a módszert csak kizárólag a képek között található kazánnál alkalmaztuk.

Re:pektinbontó

(Recsó, 2010.03.11 22:25)LALLZYME ENZIMEK GYÜMÖLCSCEFRÉK ENZIMKEZELÉSÉRE:
Lallzyme C ---- A gyümölcs pektinbontása, a cefre elfolyósítása, egyenletesebb erjedés, jobb alkoholkihozatal, könnyebb lepárlás. Oxidáz, pektin-metil-észteráz és fahéjsav-észteráz mentes enzimkészítmény.
Lallzyme HC --- A gyümölcs pektinbontása, aromafokozás, koncentrált, tiszta enzim, különleges sejtfeltáró mellékaktivitásokkal. A cefre elfolyósítása, egyenletesebb erjedés, jobb alkoholkihozatal, több fajtaaroma, könnyebb lepárlás. Oxidáz, pektin-metil-észteráz és fahéjsav-észteráz mentes enzimkészítmény.
Lallzyme EX-V ----- Pektinbontó, erős macerációs és extrakciós enzim. Erős celluláz és hemicelluláz aktivitásával több aromaanyagot szabadít fel a gyümölcsből a cefrézés és az erjesztés során, mint a hagyományos pektinázok. Oxidáz, pektin-metil-észteráz és fahéjsav-észteráz mentes enzimkészítmény.
Lallzyme ß ---- Erjedés utáni cefrekezelésre (3-4 hét időigény). Illatos gyümölcsök cefréiből több a gyümölcsre jellemző illatot szabadít fel, intenzívebb fajtajellegű, illatosabb párlatok.

http://kokoferm.hu/

pektinbontó

(kozmann.g@freemail.hu, 2010.03.10 19:59)

Pálinkában gazdag szép estét!
Mivel én szlovákiai magyar vagyok,szeretném megkérdezni,h. ha akarok venni pektinbontót,milyet vegyek.Vagyis tulajdonképen miaz?
Válaszát elöreis öszönöm.

Szombathely

(Pelyhes alma, 2010.03.02 21:13)

Sziasztok

Lefőzettem én is az almacefrémet. :D

Összesen kb. 170L cefrém volt amiből 15L 47%os pálinka jött le.

Ez kb. 130kg alma, 50L víz, és 6-7kg cukor eredménye (pontosan nem tudom, mert több kiló volt egy többé álva és azt törtem, olvasztottam).
Ezek 3 külön hordóban értek össze, mert 3 külön álló almafáról szedtem, ami mind máskor érik be. Éppen ezért az elsőt október elején az utolsót pedig nov. eleje-közepén szüreteltem. És emiatt a pincében tárolnom kellett a már kész cefrét.
Mikor megnéztem a kifőzetés előtt akkor 2 hordó cefre tetején volt egy vékony, pár mm-es fehér réteg amit óvatosan egyben eltudtam távolítani. Megkóstoltam és sztem olyan savanyú volt mint mikor eltettem, de azért szóltam a szomszédnak aki jobban ért hozzá, hogy nézzen rá. Azt mondta jó, szóval el is vittem főzetni.
A kész pálinkát mikor iszom akkor kicsit furcsának érzem, mintha tiszta alkoholba szagolnék, viszont az utóízén érezni az almát és finom. Vki azt mondta h ez a pálinka akkor jó ha már lenn van.
Ezután a hosszú felvezetés után lenne egy kérdésem is.
Másnap kitöltöttem a pálinkát a műanyag kannából rendes üvegekbe, és már pár nap múlva észrevettem, hogy a pálinka pelyhesedik. Apró kicsi pelyhek álltak össze. A kérdésem, hogy ez mitől lehet???
Ez természetes? A kanna elvileg üres volt, ki lett mosva mielőtt beletöltötték volna. Én arra gyanakodok, hogy a főzdéből került vmi bele.
Ezek a pelyhek az üveg alján szépen összeálltak, és óvatosan le lehet róla önteni a pálinkát, de amúgy sem zavar hiszen lecsúszik, az én pálinkám, és legalább tudom miből van.
Csak a pelyhet nem:D

Válaszotokat előre is köszönöm.

Kecskemét

(Ági, 2010.02.21 09:22)

Kedves Recsó Úr!

A metil-alkohol - ismeretem szerint - desztilláláskor nem választható el,egészségre már káros mértékű keletkezését csak megelőzni lehet.
A mellékelt linkben ezt szakszerűen leírva megtalálható, egyéb hasznos tudnivalókkal, tanácsokkal együtt: http://www.borigo.hu/index.php?cmd=spiritus

Üdvözlettel: Ági

Re :harazo@t-online.hu

(Recsó, 2010.01.24 11:59)

Az Ön szövege is érdekes, de NAGYON kár, hogy az egészből csak a helyesírási hibákra figyelt!! Mindezek mellett örülök, hogy mégis olvasott, mert így az a gondolatom támadt, hogy mégis érdekesnek találta az oldalt, még ha csak szórakozott is a helyesírási hibákon. Tudta, hogy vannak emberek akik mindenben csak a rosszat keresik, de ők maguk sem jobbak? Valódi művészet a sok rosszban megtalálni a kevés jót!

harazo@t-online.hu

(Haraszin Z., 2010.01.22 21:52)

Érdekes a szöveg. Milyen kár, hogy tele van helyesírási hibákkal. Ettől mindig az a gondolatom támad, hogy hogyan érthet valaki jól egy szakmához, ha az anyanyelvét nem tudta rendesen megtanulni.

Kalocsa

(Gábor, 2009.12.20 12:11)

Ledaráltam 50kg birset.30 l vizel és 5kg cukorra kifaroltam.Főzést követően hígítottam 10 liter vízzel
de így is leéget.kis lángon főztem és mégis.

cavaradossy@freemail.hu

(Nyemczovszky András, 2009.12.18 18:56)

Kedves Recsó!
Szeretnék jövőre bispálinkát készíteni ,ehhez
szeretném a cefre elkészítésének módját elsajátítani.
Kérem legyen szíves nekem elküldeni a cefrekészítés
technikáját.
Szivességét előre is köszönöm

András

Re: kozmann.g@freemail.hu

(Recsó, 2009.12.13 22:52)

A pékélesztő jobb híján megteszi, de igazából fajélesztőt kéne használni ha már nagyon akarunk élesztőt használni.

Re: Birsalma cefre

(Recsó, 2009.12.13 22:50)

Válaszoltam az előbb, de ha megírná, hogy mit hogyan csinált akkor lehet tudnám mit rontott el.

Re: ganszi@freemail.hu

(Recsó, 2009.12.13 22:47)

Ön elég kitartóan kérdezett, de itt is csak azt írom, hogy az előbbi oldalon már válaszoltam Önnek.

kozmann.g@freemail.hu

(Re:Kézdivásárhely , 2009.11.28 18:31)

A pékipari élesztöhöz csak annyit szeretnék hozzászólni,h.én nemigen szeretem használni,ugyanis utána érezni olyan utóízt.Hamarabb vagy veszek vmi olcsó sört pár üveggel,200l-be 4-5 üveg,vagy pedig borélesztöt rakok a friss,ledarált almába.

Birsalma cefre

(kozmann.g@freemail.hu, 2009.11.28 18:28)

Tisztelt Uraim!
Szeretnék tanácsot kérni birsalma cefre elkészítésében.Tavaly probálkoztam vele,de vhogy nemigen sikerült!Válaszukat elöreis köszönöm!

ganszi@freemail.hu

(ganszi, 2009.11.24 19:33)

Nyáron készítettünk cefrét és most elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifőzzük. Feltettük főzni a hatvan liter almacefrét amiből mindenki szerint legalább 10 liter alszesznek kellet volna kijönni DE nekünk csak 4 liter lett és az is 40 fokos a 30 liter szedercefre pedig csak 1 liter alszeszt adott ami csak 30 fokos. Mindenhol azt olvastam nem kell cukrot tenni a cefrébe, mi csak minimális: almába 2kg-ot, szederbe semmit sem tettünk.
HOL HIBÁZTUNK???? valaki segítsen!!!!!

Re: Kézdivásárhely

(Recsó, 2009.09.24 15:42)

Élesztőből elég 1 kis csomag 5dkg. Igen nem kell várni februárig, ha "bunda" nem képződik a felszínen , leállt a forrás lehet főzni. Lehet cukortartalmat is mérni, de ha nincs mérő akkor az előbbi módszer is megteszi.

Re: Sóskút

(Recsó, 2009.09.24 15:33)

Tiszteletem!
Véleményem szerint a tölgyfa megfelelőbb.
Ám tudnia kell a hordót megfelelően kezelni használat előtt.Számítania kell arra, hogy rövid időn belül fogyni fog a pálinka belőle.Ajánlom bővebben olvasson erről ezen a honlapon a "Pálinka főzési tippek 5"cím alatt.
Őszintén én kevés mennyiségért nem vennék hordót, inkább üvegben tárolnám, még ha nem is veszi át a fa színét vagy nem kap különös ízt a pálinka.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »