Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almapálinka készités

2008.05.07


A friss és technológiailag érett  egészséges almákat  egy nagy villanymotor meghajtású darálóval ledaráljuk, majd műanyag hordóba tesszük úgy, hogy a hordó ne legyen teljesen tele. Az erjedésre kell a kimaradt hely. Naponta két-háromszor megkeverjük . A hordó le van csukva  de nem feszesen. Ha a hőmérséklet  20 fok C körül van  általában 7-8 nap elteltével befejeződik az erjedés. Ekkor már leáll a forrás és egy lekvárszerű cefrét kapunk.  A cukorfokot is meg lehet mérni , de ha már van tapasztalatunk akkor már ránézésből is tudjuk, hogy mikor alkalmas a cefre főzésre.  Ajánlatos az alma cefrébe pektinbontó anyagot  keverni, ami bontja az alma sejteket  igy jobban felszabadul a cukor  és jobb lessz az alkohol képződés  valamint élesztőt , hogy gyorsabban induljon az erjedés!

Desztiláláskor a cefrét a kazánba öntjük  a harangot mi gumi szalaggal  zárjuk  de lehet korpás anyaggal vagy egyszerű sárga földel is, a lényeg , hogy jól zárjon és ne engedje ki a gőzt. Ezt követi a tüzelés. Amikor  megindul folyni  a vodka akkor fokolóval megmérjük , hogy mennyiről indul. Addig engedjük folyni amig a fokolón mért érték nem mutat 5- gradot. Ezután következik a legveszélyesebb munka, vagyis a forró cefre kiengedése a kazánból  ezt a műveletet pedig a mosás követi. Alapossan ki kell mosni  mert a bennemaradt anyag késöbb ront a minőségen. Mi az ún. tisztázást másik kazánban végezzük  amely kissebb űrtartalmú. Az előbb kifolyt vodkát most beöntjük a kazánba  és jól lezárjuk . Ismét tüzelünk lassan.  A metilalkohol káros nagyon  és veszélyes az egészségre  főleg a szemre de nagyobb mennyiségben halált is okozhat, ezért mentesitjük a pálinkát  tőle úgy, hogy egy  befőtes üvegbe ( elvágott átlátszó flakonba) vizet teszünk és a kifolyó alá tesszük. Addig engedjük bele a meginduló folyadékot (metilalkoholt) amig el nem vállik a három anyag egymástól  ill.  viz-metil- pálinka. Ezt követően már csak figyelnünk kell , hogy mikor lessz kész a főzés vagyis amikor a kifolyónál mért érték a fokolón 16 gradot mutat. A grad 2,5 szerese a fok.

Üvegbalonba   vagy hordóba pihentetjük a pálinkát pár hónapig.  Akkor  desztvizzel beállitjuk a kivánt erősséget  és következik a palackolás.

Egészségükre! 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nagyréde

(Dávid, 2010.06.04 19:21)

Sziasztok!

Én is főzettem már ki almapálinkát 180 liter volt és elég szép mennyiség lett belőle 20liter 50fokos pálinka. Ezzel az volt a jó hogy mikor főzésre kész lett tudtam is vinni. Most van ismét cefrém 480liter ami még gyűlni fog ez szét van osztva hordókban ugye és egy része már főzésre is jó lenne de sajnos most nem tudom lefőzetni. Az lenne a kérdésem hogy elég hogyha légmentesen le van zárva a hordó a tároláshoz vagy kell még mást is tenni h elálljon?

üdv.

Re: csikszereda

(Recsó, 2010.06.02 22:06)

Sajnos árpából még nem készítettünk pálinkát, csak adaléknak használtuk.

csikszereda

(andras csaba elod, 2010.05.26 17:38)

ha lehetseges,szeretnek erdeklodni az arpa cefre kesziteserol,elore is koszonom.

Re:Szombathely

(Recsó, 2010.03.11 22:59)

Szerintem több okból nem megfelelően járt el, de ha Önnek lecsúszik így is akkor ok. gondolom a cukor miatt pelyhesedik és az alacsony hőmérséklet miatt.Le kell szűrni.

Re:Kecskemét

(Recsó, 2010.03.11 22:43)

Kedves Ági!
Figyelmesen megnéztem az Ön által ajánlt oldalt, de nem találkoztam a metil-alkohol eltávolításáról szóló írással, ezért lehet, hogy figyelmem elkerülte kérem írja le hol írja, hogy nem lehet eltávolítani, de ha esetleg írná is, nem egyezek vele, hisz tapasztalatból tudom hisz a laboratóriumi vizsga is ezt támasztja alá, hogy el távolítható. Igaz ezt a módszert csak kizárólag a képek között található kazánnál alkalmaztuk.

Re:pektinbontó

(Recsó, 2010.03.11 22:25)LALLZYME ENZIMEK GYÜMÖLCSCEFRÉK ENZIMKEZELÉSÉRE:
Lallzyme C ---- A gyümölcs pektinbontása, a cefre elfolyósítása, egyenletesebb erjedés, jobb alkoholkihozatal, könnyebb lepárlás. Oxidáz, pektin-metil-észteráz és fahéjsav-észteráz mentes enzimkészítmény.
Lallzyme HC --- A gyümölcs pektinbontása, aromafokozás, koncentrált, tiszta enzim, különleges sejtfeltáró mellékaktivitásokkal. A cefre elfolyósítása, egyenletesebb erjedés, jobb alkoholkihozatal, több fajtaaroma, könnyebb lepárlás. Oxidáz, pektin-metil-észteráz és fahéjsav-észteráz mentes enzimkészítmény.
Lallzyme EX-V ----- Pektinbontó, erős macerációs és extrakciós enzim. Erős celluláz és hemicelluláz aktivitásával több aromaanyagot szabadít fel a gyümölcsből a cefrézés és az erjesztés során, mint a hagyományos pektinázok. Oxidáz, pektin-metil-észteráz és fahéjsav-észteráz mentes enzimkészítmény.
Lallzyme ß ---- Erjedés utáni cefrekezelésre (3-4 hét időigény). Illatos gyümölcsök cefréiből több a gyümölcsre jellemző illatot szabadít fel, intenzívebb fajtajellegű, illatosabb párlatok.

http://kokoferm.hu/

pektinbontó

(kozmann.g@freemail.hu, 2010.03.10 19:59)

Pálinkában gazdag szép estét!
Mivel én szlovákiai magyar vagyok,szeretném megkérdezni,h. ha akarok venni pektinbontót,milyet vegyek.Vagyis tulajdonképen miaz?
Válaszát elöreis öszönöm.

Szombathely

(Pelyhes alma, 2010.03.02 21:13)

Sziasztok

Lefőzettem én is az almacefrémet. :D

Összesen kb. 170L cefrém volt amiből 15L 47%os pálinka jött le.

Ez kb. 130kg alma, 50L víz, és 6-7kg cukor eredménye (pontosan nem tudom, mert több kiló volt egy többé álva és azt törtem, olvasztottam).
Ezek 3 külön hordóban értek össze, mert 3 külön álló almafáról szedtem, ami mind máskor érik be. Éppen ezért az elsőt október elején az utolsót pedig nov. eleje-közepén szüreteltem. És emiatt a pincében tárolnom kellett a már kész cefrét.
Mikor megnéztem a kifőzetés előtt akkor 2 hordó cefre tetején volt egy vékony, pár mm-es fehér réteg amit óvatosan egyben eltudtam távolítani. Megkóstoltam és sztem olyan savanyú volt mint mikor eltettem, de azért szóltam a szomszédnak aki jobban ért hozzá, hogy nézzen rá. Azt mondta jó, szóval el is vittem főzetni.
A kész pálinkát mikor iszom akkor kicsit furcsának érzem, mintha tiszta alkoholba szagolnék, viszont az utóízén érezni az almát és finom. Vki azt mondta h ez a pálinka akkor jó ha már lenn van.
Ezután a hosszú felvezetés után lenne egy kérdésem is.
Másnap kitöltöttem a pálinkát a műanyag kannából rendes üvegekbe, és már pár nap múlva észrevettem, hogy a pálinka pelyhesedik. Apró kicsi pelyhek álltak össze. A kérdésem, hogy ez mitől lehet???
Ez természetes? A kanna elvileg üres volt, ki lett mosva mielőtt beletöltötték volna. Én arra gyanakodok, hogy a főzdéből került vmi bele.
Ezek a pelyhek az üveg alján szépen összeálltak, és óvatosan le lehet róla önteni a pálinkát, de amúgy sem zavar hiszen lecsúszik, az én pálinkám, és legalább tudom miből van.
Csak a pelyhet nem:D

Válaszotokat előre is köszönöm.

Kecskemét

(Ági, 2010.02.21 09:22)

Kedves Recsó Úr!

A metil-alkohol - ismeretem szerint - desztilláláskor nem választható el,egészségre már káros mértékű keletkezését csak megelőzni lehet.
A mellékelt linkben ezt szakszerűen leírva megtalálható, egyéb hasznos tudnivalókkal, tanácsokkal együtt: http://www.borigo.hu/index.php?cmd=spiritus

Üdvözlettel: Ági

Re :harazo@t-online.hu

(Recsó, 2010.01.24 11:59)

Az Ön szövege is érdekes, de NAGYON kár, hogy az egészből csak a helyesírási hibákra figyelt!! Mindezek mellett örülök, hogy mégis olvasott, mert így az a gondolatom támadt, hogy mégis érdekesnek találta az oldalt, még ha csak szórakozott is a helyesírási hibákon. Tudta, hogy vannak emberek akik mindenben csak a rosszat keresik, de ők maguk sem jobbak? Valódi művészet a sok rosszban megtalálni a kevés jót!

harazo@t-online.hu

(Haraszin Z., 2010.01.22 21:52)

Érdekes a szöveg. Milyen kár, hogy tele van helyesírási hibákkal. Ettől mindig az a gondolatom támad, hogy hogyan érthet valaki jól egy szakmához, ha az anyanyelvét nem tudta rendesen megtanulni.

Kalocsa

(Gábor, 2009.12.20 12:11)

Ledaráltam 50kg birset.30 l vizel és 5kg cukorra kifaroltam.Főzést követően hígítottam 10 liter vízzel
de így is leéget.kis lángon főztem és mégis.

cavaradossy@freemail.hu

(Nyemczovszky András, 2009.12.18 18:56)

Kedves Recsó!
Szeretnék jövőre bispálinkát készíteni ,ehhez
szeretném a cefre elkészítésének módját elsajátítani.
Kérem legyen szíves nekem elküldeni a cefrekészítés
technikáját.
Szivességét előre is köszönöm

András

Re: kozmann.g@freemail.hu

(Recsó, 2009.12.13 22:52)

A pékélesztő jobb híján megteszi, de igazából fajélesztőt kéne használni ha már nagyon akarunk élesztőt használni.

Re: Birsalma cefre

(Recsó, 2009.12.13 22:50)

Válaszoltam az előbb, de ha megírná, hogy mit hogyan csinált akkor lehet tudnám mit rontott el.

Re: ganszi@freemail.hu

(Recsó, 2009.12.13 22:47)

Ön elég kitartóan kérdezett, de itt is csak azt írom, hogy az előbbi oldalon már válaszoltam Önnek.

kozmann.g@freemail.hu

(Re:Kézdivásárhely , 2009.11.28 18:31)

A pékipari élesztöhöz csak annyit szeretnék hozzászólni,h.én nemigen szeretem használni,ugyanis utána érezni olyan utóízt.Hamarabb vagy veszek vmi olcsó sört pár üveggel,200l-be 4-5 üveg,vagy pedig borélesztöt rakok a friss,ledarált almába.

Birsalma cefre

(kozmann.g@freemail.hu, 2009.11.28 18:28)

Tisztelt Uraim!
Szeretnék tanácsot kérni birsalma cefre elkészítésében.Tavaly probálkoztam vele,de vhogy nemigen sikerült!Válaszukat elöreis köszönöm!

ganszi@freemail.hu

(ganszi, 2009.11.24 19:33)

Nyáron készítettünk cefrét és most elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifőzzük. Feltettük főzni a hatvan liter almacefrét amiből mindenki szerint legalább 10 liter alszesznek kellet volna kijönni DE nekünk csak 4 liter lett és az is 40 fokos a 30 liter szedercefre pedig csak 1 liter alszeszt adott ami csak 30 fokos. Mindenhol azt olvastam nem kell cukrot tenni a cefrébe, mi csak minimális: almába 2kg-ot, szederbe semmit sem tettünk.
HOL HIBÁZTUNK???? valaki segítsen!!!!!

Re: Kézdivásárhely

(Recsó, 2009.09.24 15:42)

Élesztőből elég 1 kis csomag 5dkg. Igen nem kell várni februárig, ha "bunda" nem képződik a felszínen , leállt a forrás lehet főzni. Lehet cukortartalmat is mérni, de ha nincs mérő akkor az előbbi módszer is megteszi.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »