Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almapálinka készités

2008.05.07


A friss és technológiailag érett  egészséges almákat  egy nagy villanymotor meghajtású darálóval ledaráljuk, majd műanyag hordóba tesszük úgy, hogy a hordó ne legyen teljesen tele. Az erjedésre kell a kimaradt hely. Naponta két-háromszor megkeverjük . A hordó le van csukva  de nem feszesen. Ha a hőmérséklet  20 fok C körül van  általában 7-8 nap elteltével befejeződik az erjedés. Ekkor már leáll a forrás és egy lekvárszerű cefrét kapunk.  A cukorfokot is meg lehet mérni , de ha már van tapasztalatunk akkor már ránézésből is tudjuk, hogy mikor alkalmas a cefre főzésre.  Ajánlatos az alma cefrébe pektinbontó anyagot  keverni, ami bontja az alma sejteket  igy jobban felszabadul a cukor  és jobb lessz az alkohol képződés  valamint élesztőt , hogy gyorsabban induljon az erjedés!

Desztiláláskor a cefrét a kazánba öntjük  a harangot mi gumi szalaggal  zárjuk  de lehet korpás anyaggal vagy egyszerű sárga földel is, a lényeg , hogy jól zárjon és ne engedje ki a gőzt. Ezt követi a tüzelés. Amikor  megindul folyni  a vodka akkor fokolóval megmérjük , hogy mennyiről indul. Addig engedjük folyni amig a fokolón mért érték nem mutat 5- gradot. Ezután következik a legveszélyesebb munka, vagyis a forró cefre kiengedése a kazánból  ezt a műveletet pedig a mosás követi. Alapossan ki kell mosni  mert a bennemaradt anyag késöbb ront a minőségen. Mi az ún. tisztázást másik kazánban végezzük  amely kissebb űrtartalmú. Az előbb kifolyt vodkát most beöntjük a kazánba  és jól lezárjuk . Ismét tüzelünk lassan.  A metilalkohol káros nagyon  és veszélyes az egészségre  főleg a szemre de nagyobb mennyiségben halált is okozhat, ezért mentesitjük a pálinkát  tőle úgy, hogy egy  befőtes üvegbe ( elvágott átlátszó flakonba) vizet teszünk és a kifolyó alá tesszük. Addig engedjük bele a meginduló folyadékot (metilalkoholt) amig el nem vállik a három anyag egymástól  ill.  viz-metil- pálinka. Ezt követően már csak figyelnünk kell , hogy mikor lessz kész a főzés vagyis amikor a kifolyónál mért érték a fokolón 16 gradot mutat. A grad 2,5 szerese a fok.

Üvegbalonba   vagy hordóba pihentetjük a pálinkát pár hónapig.  Akkor  desztvizzel beállitjuk a kivánt erősséget  és következik a palackolás.

Egészségükre! 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re:bpest

(Recsó, 2010.12.12 22:50)

Az a helyzet, hogy a cefre kész főzésre, ha leáll a forrás. Nos az Ön esetében tavalyi cefrét kevert ideivel, igy mindkettőt tönkre tette, most pedig a picit sajnálja ami még esetleg kijöhetett volna. Nem a főzőmester hibázott, Ön hibázott, hogy tavaly nem főzte ki amint leállt. Azt javaslom, hogy ha több mint 100 lit cefréje van évente vegyen egy 100 l-es kis kazánt, akár használtat is. Megéri higgye el! Akkor gondolom többet is fog kifőzni, akkor fogja kifőzni amikor kell, és úgy főzi ahogyan csak Önnek tetszik.
Bocs az Őszinteségemért!

Re:Sandorkrisztian1@freemail.hu

(Recsó, 2010.12.12 22:39)

Jó napot!
Mindjárt az elején azt kell, hogy mondjam , hogy nem úgy csinálta ahogyan mondtam , mert a cukrozást nem ajánlom senkinek sem! Továbbá kevergetni mindenképpen kell a cefrét, a bunda pedig eltűnik rendes időben - arányos hőmérsékleten, kevergetés után. Ez a fagyos idő nem cefrekészítésre alkalmas, bár 18-20 fok C kéne a jó erjedéshez. De most Önnél ez van. Nehéz így megjósolni, hogy kész -e, ha forr akkor még biztosan nem kész. A bunda addig képződik amig forr.

bpest

(hegvari, 2010.12.12 20:26)

Sajnos nagyon pórul jártam.Volt kb 200 l.almacefrém igaz a fele tavalyi de volt szeszszaga a főzdében kicsit gyanusnak találták de azért feltette főzni mikor elindult nem mutatott amérce 12fok körül ,ugyhogy ki islett öntve ,mivel ugy mondták nem lett volna elég a kisebb üstbe,csak ha ki lehetett volna venni belőle a gyenge aljszeszt amiből pár lit. pálinka lett volna, Viszont véletlen otthon maradt kb,15 l.cefre ugyanolyan amit 5 l-ként kifőztem ,8 dl.50 fokos pálinka lett lehet ha otthon főzöm lett v. vagy 8-10 lit pálinkám mégis?

bpest

(hegvari, 2010.12.12 19:33)

elnézést ,csak azért voltam ugymond türelmetlen ,mert előttem pont 2 hónapja volt beírás. köszönöm a választ! Már ismertem a jelenséget,csak nem tudtam értelmezni.

Sandorkrisztian1@freemail.hu

(Posa, 2010.12.10 06:25)

JÓ Napot!
Azt szeretném megkérdezni, hogy körül beülül ugy csináltam ahogy mondta. LEdaráltam az almát pépesre, aztán levittük a pincébe hordókba, tettünk bele pektinbontót, rá 5 napra kevés cukrot. Azt szretném kérdezni, hogy azóta eltelt 12 nap(amióta a hordóba kerültek), de még mindig forr, kavargassam? Vagy már hagyjam állni? Nekem aztmondták h a barna bunda mindig is rajta lesz a tetején, igaz ez?

Re:Csákvár

(Recsó, 2010.12.08 00:18)

Ha nagyon sűrű a cefréje akkor feltétlen keverni kell főzéskor-oljan kazánban amely rendelkezik keverővel is.Én akkor is keverem ha nem nagyon sűrű. Vizet természetesen tehet hozzá, csak az a kérdés, hogy akkor meg bele fér -e a kazánba az össz cefréje? Ha nem keveri akkor le fog égni és a legjobb cefréből is rossz pálinkát fog kapni, amit később nemigazán javíthat. A penészeset sem lehet javítani nagyon, még többszöri főzéssel sem. Én nem sajnálnám a vizet ha már nem lehet keverni. Vízből alkohol úgysem lessz alkoholbol meg víz nem!
Az Ön által említett arányt én nem értem, de 100kg almából ha minden rendben kb. 10 l cukornélküli pálinkát kéne kapni, de bár 8-at biztosan.

Re:bpest

(Recsó, 2010.12.08 00:08)

A metilalkohol fehér színű, majdnem mint a tej amikor a vízbe folyik, feltéve ha van metilalkohol , mert ha minden rendben van akkor nagyon kevés van vagy egyáltalán nincs is, akkor van a baj ha sok van belőle és csak a fehér szín folyik egy ideig (főleg cukros pálinkánál).Ebben az esetben szépen elválik :az alsó a víz, a középső a fehér metil ,és ezt követi a tiszta átlátszó pálinka. Ha nem látni fehér folyadékot akkor nincs mit elválasztani, tehát engedni kell a pálinkát, a vizet pedig mielőbb elvenni az útjából. Elnézést a késedelemért.

Csákvár

(Zoltán, 2010.12.01 16:31)

Idén a boromból és a törkölyből is pálinka lett!
Erre a sorsra jutna az alma termésem is de gondban vagyok.
A szépen megerjedt cefrém olyan mint a krumplipüré. Az első próbafőzés alá tettem vizet mégis letapadt az alja. Másik gondom hogy míg a szőlő egy töltésre törköly 2 bor 3 borosüveg vodkát adott, az alma csak fél litert. Ez normális arány?
Miként szedhetnék le többet a sűrű cefrémről és hogy nem kap oda. Zárt rendszerben nem tudom kevergetni.
Köszönöm a segítséget! Üdv Z

bpest

(hegvari, 2010.11.30 19:40)

lehet hogy 2 ho-ig várhatok a válaszra?

bpest

(hegvari, 2010.11.28 10:44)

olvasom hogy mikor az aljszeszt kezdjük főzni, elűbb a metilalkohol jön le .Ezt kiválasztani egy üveg vizet tesznek alá majd mikor szétválik a 3 anyag(metil, viz ,pálinka) utána jó csak apálinka.Miből lehet észrevenni ahogy szétválik??

Pest megye

(Csapos, 2010.09.28 19:16)

Üdv!Szóval tévhit hogy nem lehet almából páleszt csinálni?

Vas megye

(Horváth Bence, 2010.09.20 19:11)

Üdv !! Szeretnék szolgálni egy pépesítési módszeről.
A cefrézni kívánt gyümölcsöt husosládába (20 literes)
rakjuk kb. a feléig és egy 10-15 kg-os nagykalapáccsal fel-le erőteljesen szétpaszirozzuk tehát a kalapácsnak a fejével szétpaszirozzuk a lábában. Mikor már pépes átlehet önteni a hordóba.
Én az összes körtémet igy apritottam le cefrézni.
Jó cefrézést mindenkinek !!!

kanada

(guelph, 2010.09.08 17:26)

Üdvözlöm!
Arra lennék kíváncsi ha penészes a cefre teteje mit lehet vele csinálni? Ha valaki tud segíteni elöre is köszönöm.

futball10@freemail.hu

(tanárúr, 2010.08.28 21:25)

Én egy kézi hajtású forgódobos tökgyalút használok (remélem ez a neve). Olcsó és kiválóan aprítja az előtte négybevágott gyümölcsöt.

Pécel

(Tamás, 2010.08.23 20:52)

Tiszteletem!

Alma cefrét készítenék de nincs itthon elektromos darálógépem. Mivel tudnám összezúzni házilag a gyümölcsöt? Esetleg valami jó ötlet?
előre is köszönöm a segítséget.

Orosháza

(Gábor, 2010.07.28 19:45)

Azt kérdezném hogy a cefrémbe bele rakhatom e a lepotyogott almát,mert elég sok lehullik de még nem érett meg az összes a fán.vagy inkább várjam meg amíg az össze leérik és csak azt rakjam bele.sajnálom ami ott megy tönkre a fa alatt,de még a többinek van ideje hogy beérjen.köszönöm a választ.

szendroi.sz@citromail.hu

(Szendrői Szilárd, 2010.07.09 14:14)

Tiszteletem!!
nagyon jónak találom, az oldalt!! esetlegesen eltudnám képzelni a bővítését is!:D
én több dologban szeretnék érdeklődni, hogy a birs almából és bodzából milyen arányban jön le pálinka? most először szeretnék csinálni mind kettőt, de én maradok a bérfőzésnél!! azt tudom, hogy bodzából rengeteget kell szedni, de nem tudom, hogy szóba állnának e velem a főzdések!:) viszont segítséget szeretnék kérni a megfelelő cefre elkészítéséhez a fent említett gyümölcsökből:D
előre is köszönöm:)

Debrecen

(tunyo, 2010.07.07 16:09)

A spectrum on láttam, hogy a fószernek házi pálinkafőző berendezése volt a konyhában,mutatták, hogy a vendégeknek 20 perc alatt csinált friss vodkát, rozsból,vízből,és egy kis cukorból. Én már csináltam vízmelegítőből egy berendezést, de hozzávalóra lennék kíváncsi, hogy tényleg meglehet-e ilyen hamar oldani a pálinkát.Szerintem van benne valami.Üdv

Re: Nagyréde

(Recsó, 2010.06.05 16:32)

Elég , nem kell más.

Nagyréde

(Dávid, 2010.06.04 19:21)

Sziasztok!

Én is főzettem már ki almapálinkát 180 liter volt és elég szép mennyiség lett belőle 20liter 50fokos pálinka. Ezzel az volt a jó hogy mikor főzésre kész lett tudtam is vinni. Most van ismét cefrém 480liter ami még gyűlni fog ez szét van osztva hordókban ugye és egy része már főzésre is jó lenne de sajnos most nem tudom lefőzetni. Az lenne a kérdésem hogy elég hogyha légmentesen le van zárva a hordó a tároláshoz vagy kell még mást is tenni h elálljon?

üdv.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »