Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almapálinka készités

2008.05.07


A friss és technológiailag érett  egészséges almákat  egy nagy villanymotor meghajtású darálóval ledaráljuk, majd műanyag hordóba tesszük úgy, hogy a hordó ne legyen teljesen tele. Az erjedésre kell a kimaradt hely. Naponta két-háromszor megkeverjük . A hordó le van csukva  de nem feszesen. Ha a hőmérséklet  20 fok C körül van  általában 7-8 nap elteltével befejeződik az erjedés. Ekkor már leáll a forrás és egy lekvárszerű cefrét kapunk.  A cukorfokot is meg lehet mérni , de ha már van tapasztalatunk akkor már ránézésből is tudjuk, hogy mikor alkalmas a cefre főzésre.  Ajánlatos az alma cefrébe pektinbontó anyagot  keverni, ami bontja az alma sejteket  igy jobban felszabadul a cukor  és jobb lessz az alkohol képződés  valamint élesztőt , hogy gyorsabban induljon az erjedés!

Desztiláláskor a cefrét a kazánba öntjük  a harangot mi gumi szalaggal  zárjuk  de lehet korpás anyaggal vagy egyszerű sárga földel is, a lényeg , hogy jól zárjon és ne engedje ki a gőzt. Ezt követi a tüzelés. Amikor  megindul folyni  a vodka akkor fokolóval megmérjük , hogy mennyiről indul. Addig engedjük folyni amig a fokolón mért érték nem mutat 5- gradot. Ezután következik a legveszélyesebb munka, vagyis a forró cefre kiengedése a kazánból  ezt a műveletet pedig a mosás követi. Alapossan ki kell mosni  mert a bennemaradt anyag késöbb ront a minőségen. Mi az ún. tisztázást másik kazánban végezzük  amely kissebb űrtartalmú. Az előbb kifolyt vodkát most beöntjük a kazánba  és jól lezárjuk . Ismét tüzelünk lassan.  A metilalkohol káros nagyon  és veszélyes az egészségre  főleg a szemre de nagyobb mennyiségben halált is okozhat, ezért mentesitjük a pálinkát  tőle úgy, hogy egy  befőtes üvegbe ( elvágott átlátszó flakonba) vizet teszünk és a kifolyó alá tesszük. Addig engedjük bele a meginduló folyadékot (metilalkoholt) amig el nem vállik a három anyag egymástól  ill.  viz-metil- pálinka. Ezt követően már csak figyelnünk kell , hogy mikor lessz kész a főzés vagyis amikor a kifolyónál mért érték a fokolón 16 gradot mutat. A grad 2,5 szerese a fok.

Üvegbalonba   vagy hordóba pihentetjük a pálinkát pár hónapig.  Akkor  desztvizzel beállitjuk a kivánt erősséget  és következik a palackolás.

Egészségükre! 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bpest

(hegvari, 2010.12.14 22:46)

az még egy gondom hogy apálinka fok beállitáshoz desztillált viz ha veszem pilanatnyilag gyógyszertárban 250 ft egy lit.Lehet -e csapvizzel keverni vagy valahol olcsóbban venni deszt. vizet?

bpest

(hegvari, 2010.12.13 21:03)

kösz a választ! Jelenleg törkölyöm van kifőzésre várva. kb.150 l.vagy kg.Elmondom hogy tetem el .A cefre 80%-ban szemezett szőlőből van,kb 400kg szőlőből ami kb 10 kg cukorral erjedt Eléggé kipréseltem és ahordóba raktam szétszedve ésjól letömöritve Lét nem öntöttem rá.majd a tetejére nejlonfóliáttettem és leföldeltem ,de a föld nem érintkezik a törköllyel Október eleje óta van és most szabadban van .,hidegben.január végén főznék . kérdés:jó lesz-e vajon?

Sandorkrisztian1@freemail.hu

(Posa, 2010.12.13 07:43)

Köszönöm válaszát.
Azért írtam hogy küröl belül ugy csináltam, ahogy mondta:)
Attól, hogy tovább kevergetem a cefrémet, mint 10-12 nap, nemlesz roszabb, illetve nemlesz kevesebb menyiség belőle? Csak azért kérdezem, mert nálunk az öregek aztmodnják: "Ne kevergesd már anyiszor mert elpárolog". Persze elpárologni nemfog, de lehet van benne valami... Vagy rosszul gondolom?

Re:bpest

(Recsó, 2010.12.12 22:50)

Az a helyzet, hogy a cefre kész főzésre, ha leáll a forrás. Nos az Ön esetében tavalyi cefrét kevert ideivel, igy mindkettőt tönkre tette, most pedig a picit sajnálja ami még esetleg kijöhetett volna. Nem a főzőmester hibázott, Ön hibázott, hogy tavaly nem főzte ki amint leállt. Azt javaslom, hogy ha több mint 100 lit cefréje van évente vegyen egy 100 l-es kis kazánt, akár használtat is. Megéri higgye el! Akkor gondolom többet is fog kifőzni, akkor fogja kifőzni amikor kell, és úgy főzi ahogyan csak Önnek tetszik.
Bocs az Őszinteségemért!

Re:Sandorkrisztian1@freemail.hu

(Recsó, 2010.12.12 22:39)

Jó napot!
Mindjárt az elején azt kell, hogy mondjam , hogy nem úgy csinálta ahogyan mondtam , mert a cukrozást nem ajánlom senkinek sem! Továbbá kevergetni mindenképpen kell a cefrét, a bunda pedig eltűnik rendes időben - arányos hőmérsékleten, kevergetés után. Ez a fagyos idő nem cefrekészítésre alkalmas, bár 18-20 fok C kéne a jó erjedéshez. De most Önnél ez van. Nehéz így megjósolni, hogy kész -e, ha forr akkor még biztosan nem kész. A bunda addig képződik amig forr.

bpest

(hegvari, 2010.12.12 20:26)

Sajnos nagyon pórul jártam.Volt kb 200 l.almacefrém igaz a fele tavalyi de volt szeszszaga a főzdében kicsit gyanusnak találták de azért feltette főzni mikor elindult nem mutatott amérce 12fok körül ,ugyhogy ki islett öntve ,mivel ugy mondták nem lett volna elég a kisebb üstbe,csak ha ki lehetett volna venni belőle a gyenge aljszeszt amiből pár lit. pálinka lett volna, Viszont véletlen otthon maradt kb,15 l.cefre ugyanolyan amit 5 l-ként kifőztem ,8 dl.50 fokos pálinka lett lehet ha otthon főzöm lett v. vagy 8-10 lit pálinkám mégis?

bpest

(hegvari, 2010.12.12 19:33)

elnézést ,csak azért voltam ugymond türelmetlen ,mert előttem pont 2 hónapja volt beírás. köszönöm a választ! Már ismertem a jelenséget,csak nem tudtam értelmezni.

Sandorkrisztian1@freemail.hu

(Posa, 2010.12.10 06:25)

JÓ Napot!
Azt szeretném megkérdezni, hogy körül beülül ugy csináltam ahogy mondta. LEdaráltam az almát pépesre, aztán levittük a pincébe hordókba, tettünk bele pektinbontót, rá 5 napra kevés cukrot. Azt szretném kérdezni, hogy azóta eltelt 12 nap(amióta a hordóba kerültek), de még mindig forr, kavargassam? Vagy már hagyjam állni? Nekem aztmondták h a barna bunda mindig is rajta lesz a tetején, igaz ez?

Re:Csákvár

(Recsó, 2010.12.08 00:18)

Ha nagyon sűrű a cefréje akkor feltétlen keverni kell főzéskor-oljan kazánban amely rendelkezik keverővel is.Én akkor is keverem ha nem nagyon sűrű. Vizet természetesen tehet hozzá, csak az a kérdés, hogy akkor meg bele fér -e a kazánba az össz cefréje? Ha nem keveri akkor le fog égni és a legjobb cefréből is rossz pálinkát fog kapni, amit később nemigazán javíthat. A penészeset sem lehet javítani nagyon, még többszöri főzéssel sem. Én nem sajnálnám a vizet ha már nem lehet keverni. Vízből alkohol úgysem lessz alkoholbol meg víz nem!
Az Ön által említett arányt én nem értem, de 100kg almából ha minden rendben kb. 10 l cukornélküli pálinkát kéne kapni, de bár 8-at biztosan.

Re:bpest

(Recsó, 2010.12.08 00:08)

A metilalkohol fehér színű, majdnem mint a tej amikor a vízbe folyik, feltéve ha van metilalkohol , mert ha minden rendben van akkor nagyon kevés van vagy egyáltalán nincs is, akkor van a baj ha sok van belőle és csak a fehér szín folyik egy ideig (főleg cukros pálinkánál).Ebben az esetben szépen elválik :az alsó a víz, a középső a fehér metil ,és ezt követi a tiszta átlátszó pálinka. Ha nem látni fehér folyadékot akkor nincs mit elválasztani, tehát engedni kell a pálinkát, a vizet pedig mielőbb elvenni az útjából. Elnézést a késedelemért.

Csákvár

(Zoltán, 2010.12.01 16:31)

Idén a boromból és a törkölyből is pálinka lett!
Erre a sorsra jutna az alma termésem is de gondban vagyok.
A szépen megerjedt cefrém olyan mint a krumplipüré. Az első próbafőzés alá tettem vizet mégis letapadt az alja. Másik gondom hogy míg a szőlő egy töltésre törköly 2 bor 3 borosüveg vodkát adott, az alma csak fél litert. Ez normális arány?
Miként szedhetnék le többet a sűrű cefrémről és hogy nem kap oda. Zárt rendszerben nem tudom kevergetni.
Köszönöm a segítséget! Üdv Z

bpest

(hegvari, 2010.11.30 19:40)

lehet hogy 2 ho-ig várhatok a válaszra?

bpest

(hegvari, 2010.11.28 10:44)

olvasom hogy mikor az aljszeszt kezdjük főzni, elűbb a metilalkohol jön le .Ezt kiválasztani egy üveg vizet tesznek alá majd mikor szétválik a 3 anyag(metil, viz ,pálinka) utána jó csak apálinka.Miből lehet észrevenni ahogy szétválik??

Pest megye

(Csapos, 2010.09.28 19:16)

Üdv!Szóval tévhit hogy nem lehet almából páleszt csinálni?

Vas megye

(Horváth Bence, 2010.09.20 19:11)

Üdv !! Szeretnék szolgálni egy pépesítési módszeről.
A cefrézni kívánt gyümölcsöt husosládába (20 literes)
rakjuk kb. a feléig és egy 10-15 kg-os nagykalapáccsal fel-le erőteljesen szétpaszirozzuk tehát a kalapácsnak a fejével szétpaszirozzuk a lábában. Mikor már pépes átlehet önteni a hordóba.
Én az összes körtémet igy apritottam le cefrézni.
Jó cefrézést mindenkinek !!!

kanada

(guelph, 2010.09.08 17:26)

Üdvözlöm!
Arra lennék kíváncsi ha penészes a cefre teteje mit lehet vele csinálni? Ha valaki tud segíteni elöre is köszönöm.

futball10@freemail.hu

(tanárúr, 2010.08.28 21:25)

Én egy kézi hajtású forgódobos tökgyalút használok (remélem ez a neve). Olcsó és kiválóan aprítja az előtte négybevágott gyümölcsöt.

Pécel

(Tamás, 2010.08.23 20:52)

Tiszteletem!

Alma cefrét készítenék de nincs itthon elektromos darálógépem. Mivel tudnám összezúzni házilag a gyümölcsöt? Esetleg valami jó ötlet?
előre is köszönöm a segítséget.

Orosháza

(Gábor, 2010.07.28 19:45)

Azt kérdezném hogy a cefrémbe bele rakhatom e a lepotyogott almát,mert elég sok lehullik de még nem érett meg az összes a fán.vagy inkább várjam meg amíg az össze leérik és csak azt rakjam bele.sajnálom ami ott megy tönkre a fa alatt,de még a többinek van ideje hogy beérjen.köszönöm a választ.

szendroi.sz@citromail.hu

(Szendrői Szilárd, 2010.07.09 14:14)

Tiszteletem!!
nagyon jónak találom, az oldalt!! esetlegesen eltudnám képzelni a bővítését is!:D
én több dologban szeretnék érdeklődni, hogy a birs almából és bodzából milyen arányban jön le pálinka? most először szeretnék csinálni mind kettőt, de én maradok a bérfőzésnél!! azt tudom, hogy bodzából rengeteget kell szedni, de nem tudom, hogy szóba állnának e velem a főzdések!:) viszont segítséget szeretnék kérni a megfelelő cefre elkészítéséhez a fent említett gyümölcsökből:D
előre is köszönöm:)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »