Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almapálinka készités

2008.05.07


A friss és technológiailag érett  egészséges almákat  egy nagy villanymotor meghajtású darálóval ledaráljuk, majd műanyag hordóba tesszük úgy, hogy a hordó ne legyen teljesen tele. Az erjedésre kell a kimaradt hely. Naponta két-háromszor megkeverjük . A hordó le van csukva  de nem feszesen. Ha a hőmérséklet  20 fok C körül van  általában 7-8 nap elteltével befejeződik az erjedés. Ekkor már leáll a forrás és egy lekvárszerű cefrét kapunk.  A cukorfokot is meg lehet mérni , de ha már van tapasztalatunk akkor már ránézésből is tudjuk, hogy mikor alkalmas a cefre főzésre.  Ajánlatos az alma cefrébe pektinbontó anyagot  keverni, ami bontja az alma sejteket  igy jobban felszabadul a cukor  és jobb lessz az alkohol képződés  valamint élesztőt , hogy gyorsabban induljon az erjedés!

Desztiláláskor a cefrét a kazánba öntjük  a harangot mi gumi szalaggal  zárjuk  de lehet korpás anyaggal vagy egyszerű sárga földel is, a lényeg , hogy jól zárjon és ne engedje ki a gőzt. Ezt követi a tüzelés. Amikor  megindul folyni  a vodka akkor fokolóval megmérjük , hogy mennyiről indul. Addig engedjük folyni amig a fokolón mért érték nem mutat 5- gradot. Ezután következik a legveszélyesebb munka, vagyis a forró cefre kiengedése a kazánból  ezt a műveletet pedig a mosás követi. Alapossan ki kell mosni  mert a bennemaradt anyag késöbb ront a minőségen. Mi az ún. tisztázást másik kazánban végezzük  amely kissebb űrtartalmú. Az előbb kifolyt vodkát most beöntjük a kazánba  és jól lezárjuk . Ismét tüzelünk lassan.  A metilalkohol káros nagyon  és veszélyes az egészségre  főleg a szemre de nagyobb mennyiségben halált is okozhat, ezért mentesitjük a pálinkát  tőle úgy, hogy egy  befőtes üvegbe ( elvágott átlátszó flakonba) vizet teszünk és a kifolyó alá tesszük. Addig engedjük bele a meginduló folyadékot (metilalkoholt) amig el nem vállik a három anyag egymástól  ill.  viz-metil- pálinka. Ezt követően már csak figyelnünk kell , hogy mikor lessz kész a főzés vagyis amikor a kifolyónál mért érték a fokolón 16 gradot mutat. A grad 2,5 szerese a fok.

Üvegbalonba   vagy hordóba pihentetjük a pálinkát pár hónapig.  Akkor  desztvizzel beállitjuk a kivánt erősséget  és következik a palackolás.

Egészségükre! 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Re: Re: Nova

(Gróf László, 2011.06.24 14:26)

Én most kezdem a pálinka főzuést ill. még a cefrézést, ezért szeretném mások tapasztalatait és a hozzáérztők véleményét meghallgatni.

Re: Re: Re: Re: Nova

(Gróf László, 2011.06.24 14:30)

Én most kezdem a pálinka főzuést ill. még a cefrézést, ezért szeretném mások tapasztalatait és a hozzáérztők véleményét meghallgatni. Ez a vizes metilalkohol leválasztás ez számomra ujszerü és nagyon érdekel.

Nova

(Bélás, 2011.04.29 08:17)

Van 200 liter piros borom kicsit régi de jó,hogy javasolja annak a lefövését?
köszönöm!

Re: Nova

(Recsó, 2011.05.04 22:54)

6-7 liter borból nyerünk 1 liter pálinkát .Fehér, savas, „könnyű” borokból jobb pálinka főzhető, mint a színes vagy fajtajelleges, édes borokból!
Szőlőbor magas alkoholtartalma (9-12%) miatt lepárlásra igen alkalmas. Ebből lessz a cognac. Csak le kell főzni.

Nova

(Bélás, 2011.04.28 08:22)

Tiszteletem! Ismét kérdésem lenne önhöz, mivel itt kapom a legprofibb válaszokat, míg más oldalakon csak a valós igaz dolgokban is kételkednek, mint hogy inkább kipróbálnák. Most finomítom a szilvámat, 60 liter vodka van a főzőbe,l iteres üveget félig engedtem vizel jött kb 3 cm vastagszunk tejszínű anyag és utána márt megint színtelen mint a a víz, itt hagytam abba a leválasztást,így jó vagy még kellett volna tovább választani mert még az íze kicsit hasonlított a technókolera,meg így elméletileg csak 2 különböző szín jelenit meg, alul a víz fölötte a fehér, és ismét a színtelen mint a víz. És utána siethetem a főzést vagy csak divatosan főzzem? Előre is köszönöm a választ!!!

Re: Nova

(Recsó, 2011.05.04 22:45)

No erről beszéltem folyton!!! Így a jóóó! A tejes fölötti átlátszót csak picit engedjük, mert az a jó pálinka, azt már nem dobjuk ki, hanem felfogjuk, ezért ha megjelenik a felső átlátszó réteg azonnal elvesszük az üveget amibe a vizet tettük.
Gratula!!!

nova

(Bélás, 2011.02.22 09:50)

Köszönöm e segítséget, de ha én kb 50 liter vodkát finomítok,ott mennyit kell kb leengednem, hogy lássam mind 3 különböző folyadékot,és utána már nem kell leválasztanom semmit? És mikor fejezzem be a főzést, vagyis a főzőben lévő anyag még mennyi fokos legyen, mikor lealítom? A cefrét mikor főzöm ott nem kell semmit kiborítanom, és meddig főzzem? Én addig szoktam még begyullad.

Re: nova

(Recsó, 2011.04.05 22:54)

Nem sokat, 1dcl-2dcl kb. a lényeg, hogy látni fogja, amikor tiszta átlátszó folyik ott kell abbahagyni. Lehet,hogy nálunk a sárga lágy vizzel ez könnyebben elválasztható, és így jól látszik az elküllönülés.
Utánna már nem kell leválasztani semmit. Ha a cefrét főzi akkor lehet addig amíg ég, ha tisztáz akkor pedig 15-16 gradig. A grad 2,5x-se a fok.

Re: Re: nova

(Bélás, 2011.04.23 08:13)

Én amikor a leválasztást csináltam, félliter vizet tettem az üvegbe, főzőből mikor elkezdett folyni, az üveg alján szürke, tejes lett, a második réteg lett a színtelen, harmadik nem lett, vagy az nem is mindig lesz?Éderes a víz volt alul , és helyet cserélt mivel alul lett szürke, jó az úgy?Elöre is köszönöm a választ!!!

Re: bpest

(hegvari, 2011.03.28 08:04)

kösz a hozzászólást , mire reklamáltam meg isjőtt . ez egy jó gyakorlativélemény volt.Gondolom ha ki tudnám szedni a héjakat (kinyomni)akkor jobb is leszmert ugy hallottam h. a citrusfélék héjában sok a metil.

Re: Re: bpest

(Bélás, 2011.03.29 10:53)

Szerintem, ha kipréselnéd, akkor a héját is belepréseled, akkor meg minek préselni, kezel meg megpucolni szerintem meg nem lehet mivel írtad hogy márt kidobott gyümölcsről van szó, így puha ahhoz hogy lehéjazd, nem lesz az olyan rossz pálesz, ha kiforr és mindjárt le is főzöd. Persze ez az én véleményem, én mikor főztem vegyesen egybe lett szedve minden héjastól, és nem volt rossz pálesz, csak sajna megszűnt a hej ahonnan szereztem. A metilt meg úgyis külön engeded, van email cimed?

bpest

(hegvari, 2011.03.27 08:45)

megint kihalt a fórum?

Re: bpest

(Bélás, 2011.03.27 10:20)

Én sokat főztem ilyen narancs banán, zöldségesnél tönkre ment gyümölcsből, úgy ahogy volt bele lett szórva hordóba, csak félbe vágva, azt mondom iható volt, mivel jó páleszt csak jó minőségű nem rohadt gyümölcsből lehet, de gyors főzd le mikor kiforrja magát, mert sokat áll beveszi a héjának az izét. Persze ez az én tapasztalatom, én megiszom a kicsit nem olyan jó páleszt is, meg nagy a baráti kör, gyümölcs meg kevés.

Nova

(Bélás, 2011.03.27 10:06)

Innem tényleg jól eltűnt a mester!

bpest

(hegvari, 2011.03.15 20:43)

várnám a hozzászóást

bpest

(hegvari, 2011.03.06 11:21)

zölldségestől kapok elég nagy mennyiségü hibás narancsot és mandarint.Lehet -e belőle pálinkát főzni?és hogyan? le kell héjazni? cukor bele? stb. Kösz a választ!

Re: nova

(Recsó, 2011.02.21 21:39)

Igen. 1 literes üveg is elég, félig teszi vízzel és a kifolyó alá teszi mielőtt megindulna. Vár és les ...ha szemlátomást 3 különböző átlátszó folyadékot lát akkor sikerült :)), dee vigyázni a 3-ik folyadékból csak picit engedni mert az már a mi jó pálinkánk!!!

nova

(Bélás, 2011.02.16 19:51)

Most lehet, hogy hülyének tűnök, de a szét választást nem értem, ahogy írják én úgy értelmezem fogok 3 literes üveget rakok bele fél liter vizet és mikor finomítok, megindul tegyem alá az üveget, és a vízbe szétválasztódik az anyag szem látomást? Erre kérném a választ

Re:bpest

(Recsó, 2010.12.15 17:33)

Lehet, hogy drágának tűnik, de 1 l pálinka ára mennyi?, Mert ugyebár az lessz belőle! Lehet saját magának előállítani.

Re:Sandorkrisztian1@freemail.hu

(Recsó, 2010.12.15 17:31)

Nem lessz baj


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »