Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almapálinka készités

2008.05.07


A friss és technológiailag érett  egészséges almákat  egy nagy villanymotor meghajtású darálóval ledaráljuk, majd műanyag hordóba tesszük úgy, hogy a hordó ne legyen teljesen tele. Az erjedésre kell a kimaradt hely. Naponta két-háromszor megkeverjük . A hordó le van csukva  de nem feszesen. Ha a hőmérséklet  20 fok C körül van  általában 7-8 nap elteltével befejeződik az erjedés. Ekkor már leáll a forrás és egy lekvárszerű cefrét kapunk.  A cukorfokot is meg lehet mérni , de ha már van tapasztalatunk akkor már ránézésből is tudjuk, hogy mikor alkalmas a cefre főzésre.  Ajánlatos az alma cefrébe pektinbontó anyagot  keverni, ami bontja az alma sejteket  igy jobban felszabadul a cukor  és jobb lessz az alkohol képződés  valamint élesztőt , hogy gyorsabban induljon az erjedés!

Desztiláláskor a cefrét a kazánba öntjük  a harangot mi gumi szalaggal  zárjuk  de lehet korpás anyaggal vagy egyszerű sárga földel is, a lényeg , hogy jól zárjon és ne engedje ki a gőzt. Ezt követi a tüzelés. Amikor  megindul folyni  a vodka akkor fokolóval megmérjük , hogy mennyiről indul. Addig engedjük folyni amig a fokolón mért érték nem mutat 5- gradot. Ezután következik a legveszélyesebb munka, vagyis a forró cefre kiengedése a kazánból  ezt a műveletet pedig a mosás követi. Alapossan ki kell mosni  mert a bennemaradt anyag késöbb ront a minőségen. Mi az ún. tisztázást másik kazánban végezzük  amely kissebb űrtartalmú. Az előbb kifolyt vodkát most beöntjük a kazánba  és jól lezárjuk . Ismét tüzelünk lassan.  A metilalkohol káros nagyon  és veszélyes az egészségre  főleg a szemre de nagyobb mennyiségben halált is okozhat, ezért mentesitjük a pálinkát  tőle úgy, hogy egy  befőtes üvegbe ( elvágott átlátszó flakonba) vizet teszünk és a kifolyó alá tesszük. Addig engedjük bele a meginduló folyadékot (metilalkoholt) amig el nem vállik a három anyag egymástól  ill.  viz-metil- pálinka. Ezt követően már csak figyelnünk kell , hogy mikor lessz kész a főzés vagyis amikor a kifolyónál mért érték a fokolón 16 gradot mutat. A grad 2,5 szerese a fok.

Üvegbalonba   vagy hordóba pihentetjük a pálinkát pár hónapig.  Akkor  desztvizzel beállitjuk a kivánt erősséget  és következik a palackolás.

Egészségükre! 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Bpest

(Recsó, 2013.03.12 13:31)

A különbség nagyon nagy, de a fok hőmérséklet függő.

Bpest

(hegvari, 2013.03.06 19:46)

Kb.3 hónapja tettem el kb.200 l cefrét.ennek kb. 30%-a alma a többi mandarin lehéjazva,és 5 kg cukor bele. Kis pektinbontóval.Szépen erjedt is,elég sokáig mert 13-15 fok volt a hőmérséklet.most jól le van zárva csavaros pattintós fedéllel. Kérdésem:nem fog elmenni a szesztartalom,mert még kb 1 hó-ignem lesz kifőzve? üdvözlettel .HH.

Re: Bpest

(Recsó, 2013.03.12 13:30)

Jól lezárva megvár még 1 hónapot, de az igazi az, ha forrás leállás után azonnal főzi.

Re:ktamask1984@gmail.com

(Recsó, 2012.11.14 20:11)

Nem halt ki kérdezhet

ktamask1984@gmail.com

(KT, 2012.11.11 23:03)

Kihalt az oldal, vagy lehet még kérdezni?

pestszentimre

(géza, 2011.12.27 18:42)

Balassagyarmat

(marimama51, 2011.11.25 22:59)

Mi kezdők vagyunk a pálinkafözetés területén.Almát szedtünk ledaráltuk de nagyon sürünek néz ki. Kell hozzá vizet önteni és ha igen mikor és mennyit? A pincében helyeztük el mert ott van olyan 15 fok ha megindul az erjedés nem veszélyes oda lemenni a gázoktól?Cukrot kell adni hozzá? Ha igen mikor és hogyan?Várom a választ mihamarább:):):)
Köszönettel 1 " tanulóóóóó"

Re: Balassagyarmat

(Recsó, 2011.12.01 20:01)

Vizet önthet hozzá, 200 l-es hordóhoz kb. 20-30 l-t a könnyebb keverhetőség végett, amíg nehéz keverni, mennyen le gyertyával, én nem pincében erjesztek így nem tudom mennyi gáz lesz, gondolom 1 hordóból nem sok.
Cukrot a cefrébe nem teszünk tanulóóóó !!!!!!!

bpest

(hegvari, 2011.10.03 00:18)

a netarin cefre mennyi idő alatt forr ki? Nayon sürű, kell bele viz és pektin bontó?.Az előző főzésnél elválasztottam a metilt,a tejszerü foly.után szép tiszta lett ,a végén mégis opálos nem lett tiszta .Egyébként nagyon nehezen jön itt válasz vagy hozzászólás. Ez szól az oldal alkotójának ,de a közösségnek is

Re: bpest

(Recsó, 2011.10.10 21:12)

Hőmérséklettől függ! 7-10 nap. A metil alkohol elválasztása nem az opálosodást szünteti meg. Túl sokáig engedte, sok pálinkát akart!

Re: bpest

(Recsó, 2011.10.10 21:18)

Víz és pektinbontó szerintem nem kell.
Bocsi a késésért időszűke miatt nem tudok előbb válaszolni, elnézését kérem!

Re: bpest

(barnus82, 2011.11.06 20:26)

Re: Re: bpest

(hegvari, 2011.11.13 20:23)

Bpest

(hegvari, 2011.11.08 20:19)

üdv. Mitől van magas kénessav tartalma a pálinkának (vagy a cefrének?) mvel nekem mindig opálos lesz a pálinka .Aztán leülepszik ,vagyis le lehet fejteni az opálról

Moldava nad Bodvou 04501. Hlavná č.d.124

(Imre Kuzma , 2011.10.17 07:58)

Jonapot kivanok szertném meg tudni hogy az alma palinka vagyis az alma cefrének medik kell fornia mert most csinalom eloszor.imrichkuzma@hotmail.com

Re: Moldava nad Bodvou 04501. Hlavná č.d.124

(Recsó, 2011.10.19 22:45)

Amíg bunda van a tetején addig nem kész, akkor kész amikor nem jönnek folyamatosan a buborékok. De hidegben ez csalós lehet, ezért kell a 18-20 C.

Bpest

(hegvari, 2011.10.18 21:41)

Előzőleg írtam hogy opálos lesz a pálinka.Azt válaszolta T.Recsó hogy sok pálinkát akartam .De már 50 foknál opálos lesz ,talán előbb is,nem tudomannyira figyelni. Vajon miért?

Re: Bpest

(Recsó, 2011.10.19 22:40)

Magas kénessav tartalom miatt. Megelőzhető: Deszt.víz- es hígítás min.52-55°-ra.

Re: pálinka

(Recsó, 2009.07.30 14:22)

Köszönöm látogatását ,úgy látom érti a lényeget. Majd kifőzés után is jelentkezzen...
Üdv.

Re: Re: pálinka

(Zsemlye Ferenc, 2011.10.12 13:28)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »