Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyümölcspálinka készités

2008.06.07

Gyümölcspálinka készités

Gyümölcspálinkát régebben készitettünk kevert gyümölcsből. Ilyenkor az idénynek megfelelő gyümölcsöt hordóba szedtük, és mindig csak raktuk hozzá a következő  idénygyümölcsöt , napi két-háromszori kevergetés mellett, mindaddig amig a hordó megtelt. Évente 1-2 hordónyi (200 l) gyűlt össze. Erjedés után főztük ki lassú tüzelés mellett. Akkor még nem rendelkeztünk saját főzdével, igy főzetni kellet, ami azzal járt, hogy korán kelés után megraktuk a  kocsit tűzrevalóval ami lehetett csutka vagy rőzse, azután a kocsin levő üres hordóba átmeregettük a cefrét, vödröket , üvegbalont és ennivalót vittünk magunkal ,és indulhatott a nagy nap. A főzdébe érkezés után átmeregettük ismét a cefrét a kazánba , a pálinkafőző lecsukta a kazánt majd korpás gyúrható masszával leragasztotta a harang és a kazán találkozási helyét. Kezdődhetett a tüzelés.Hosszú unalmas tüzelés után, a pálinkafőzőmester utalást adott arra, hogy most már ne tüzeljünk. Kis idő után kiereszette a forró cefrét, majd jöhetett a másik kazán és kezdődhetett minden előröl. Miután a másik kazán vodka is lefolyt  ezután cserélt kazánt , és most a kiskazánba öntette az eddig lefolyt össz vódkát, ismét ugyanúgy lezárta és jöhetett a lassú  tüzelés. Most sokkal sűrűbben méregette a lefolyt pálinkát mint az előbbi főzésnél.Arra emlékszem , hogy  megkérdezte, hogy mennyire akarjuk hagyni, mire apám megadta az instrukciót. Még egy kevés ideig folyt aztán azt mondta a főzőmester, hogy kész.Nagy örömmel kóstolgatták ,és megmondták a véleményüket mialatt a pálinkásbalonba töltögették. Hazafelé apám mindig megjegyezte, hogy többet várt és soha nem tudta , hogy mi lehet a titka annak , hogy mások mindég többet és jobbat főznek mind Ő, pedig , hányszor megkeverte a cefrét! Csak arra nem gondolt , hogy pár hónap kevergetés még nem garancia arra ,hogy jó pálinkát kapjon, sőt éppen ellenkezője.

Miután elkezdtük intenzivebben főzni sok hibára rájöttünk amit apám nem tudott még abban az időben kiküszöbölni. Többek között mi hive vagyunk az egyfajta tiszta gyümölcsből készitett pálinkának és nem a keverékeknek, és nem a különféle aroma anyagok vagy répacukorral való dúsitásnak. Bár nem zárjuk ki a kevert gyümölcsből való készitést sem ha az megfelelően van elkészitve. Szerintünk kell a mennyiség is , lehetőleg egyszerre megtölteni a hordót és nem hónapokig szedegetni a belevalót. Igy jobb a kezelés  és minőségesebb , több pálinkát is kapunk.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

erjedés

(Attila, 2010.09.18 18:59)

Kedves Recsó!

Idén egy barátommal fejünkbe vettük, hogy életünkben először saját pálinkát főzünk. Szereztünk másfél mázsa kiváló minőségű szatmári szilvát, kimagoztuk, kézzel pépesítettük, tettünk hozzá pektinbontót és fajélesztőt, majd légmentesen lezártuk. Sajnos csak egy telken tudtuk megoldani a tárolást ezért nem tudtuk nyomonkövetni az erjedés folyamatát. Két alkalommal vizsgáltuk a hordókat, egyszer az egyik a háromból kicsit kotyogott. Attól tartok, hogy nem indult be az erjedés, vagy ha igen leállt.
Mi lehet a gond:
- túl hideg van?
- nem kevergettük? (nem ecetesedik, ha folyamatosan nyitogatjuk a hordót?)
- nem megfelelő élesztőt használtunk?
- lehet, hogy kész van? ha igen, honnan tudjuk? mennyinek kellene lennie az alkoholtartalmának, ha megmérjük?
Két hét után egyáltalán még van esély beindítani az erjedést?

Re: erjedés

(csilláros, 2011.10.09 16:15)

cefre leállás

Re: erjedés

(Recsó, 2011.10.10 21:33)

Nem szabad légmentesen lezárni a hordót amíg forr. Ön nem olvas csak kérdez! Olvasni kérem mindenre itt a válasz csak meg kell találni!!!!

Re: erjedés

(KIstván, 2013.08.07 10:40)

Málnacefre garázsban 32 fokon erősen forrt, kifutott 2 nap után... Levittem a pincébe, ahol 23C a hőmérséklet, fél naponta keverem 2 napja, lekvárszerű, és nem buborékol. Mi a teendő. Lehetséges, hogy kész? vagy javíthatatlan? vagy 400kg málnához tegyek élesztőt, mennyit?

Re: Re: erjedés

(Recsó, 2013.08.14 20:56)

Szerintem főzze ki mielőbb, vigyázat főzéskor lassú tűz!

lehetseges-e

(enianya, 2012.11.02 19:47)

nem regiben kaptunk nagyon regi szilva lekvárt ,hogy fozzuk ki pálinkának, ha elesztovel erjesztenenk akkor lehetseges lenne ,hogy pálinka lesz belole

xdram@freemail.hu

(Balázs, 2010.02.04 22:04)

Tiszteletem az Úrnak!

Kérdésem a következő lenne:
nyáron szedett gyümölcs elforrt, de nem teljesen légmentesen lett lezárva, megecetesedett, lehet-e valamilyen uton-módon iható pálinkát készíteni belőle, mert ha így van lepárolva ugyanúgy megmarad az ecetes íze.
Valamint, ha elforr a cefre és teljesen légmentesen lezárom mennyi ideig tárolható, illetve mikor célszerű lefőzni forrás után?
Segítségét előre is köszönöm
Tisztelettel:
S.Balázs

Re: xdram@freemail.hu

(szabadfi zoltán, 2011.06.05 12:59)

Re: Re: xdram@freemail.hu

(szabadfi zoltán, 2011.06.05 13:00)

Re: xdram@freemail.hu

(Recsó, 2011.10.10 21:29)

Szerintem ami már el van rontva azt nehezen lehet helyrehozni, az ecetes cefréből sosem lesz jó párlat. Legközelebb figyeljen oda és rögtön főzze!

Milyen cukor kell a cefrébe?

(Bendi, 2011.03.06 13:43)

Az lenne a kérdésem milyen cukrot célszerü a cefrébe rakni?

Re: Milyen cukor kell a cefrébe?

(Recsó, 2011.03.13 12:06)

Semilyent,!! Ha mégis úgy dönt, hogy inkább tesz akkor kristálycukrot feloldva vízzel.

Szilva

(Frecles, 2010.09.21 21:23)

Sziasztok!
Valaki tudna egy kérdésben segiteni? 6db-120L-es szilvacefréböl mennyi pálinka jön ki? 70-80L-re számitok.

Re:erjedés

(Recsó, 2010.09.21 00:13)

Tisztelt Attila!
Szerintem a légmentes lezárással leállították az erjedést, (miután végbement az erjedés csak azután szabad légmentesen lezárni a hordót) és kevergetni is kéne. Tény, hogy hidegen is leáll a forrás. Ha egy lekvárszerű állagúvá alakul a cefre, nem jönnek a buborékok akkor kész. A hordót ne zárják le légmentessen!

xdram@freemail.hu

(Balázs, 2010.02.11 00:05)

köszönöm a tippet, ezzel kapcsolatban már csak az a kérdésem lenne, hogy mivel utaztatva lett a cefre, így aztán felkeveredett, pihentetés után eszközölhető-e a lefölözéses technika?

Re: xdram@freemail.hu

(Recsó, 2010.02.09 15:02)

Az ecetes cefrét is ki lehet ugyan főzni, de ez rontja a pálinka minőségét és mennyiségét. Az alkohol átalakul ecetté. Ez a folyamat a levegő hatására fentről lefelé zajlik, ha az ecetes részt lemeri,alatta jó cefre van!?
Forrás után azonnal kéne főzni. Ha nincs rá mód akkor légmentesen pár hónapig is eláll szerintem.

Re: cuve@freemail.hu

(Recsó, 2010.01.30 20:55)

Én köszönöm, hogy beszámolt! Nagyon örülök, hogy sikerült! Számomra a legnagyobb öröm az ha valakinek sikerült segítenem.

cuve@freemail.hu

(Zengő41, 2010.01.28 15:01)

Köszönöm a tanácsot, kipróbáltam. Az aroma megmaradt és a mennyiséggel sincs probléma.

Re:Zengő 41

(Recsó, 2009.11.17 23:00)

Úgy gondolom, hogy elvileg keverhet amennyiben a cél nem tiszta körte pálinka készítése.A borból jó pálinka készíthető és jó a kihozatal is.Bár én még a kettőt nem kevertem.

cuve@freemail.hu

(Zengő 41, 2009.11.12 11:49)

Azt kérdezném meg, hogy kb.500liter körtecefréhez keverhetek-e 50liter fehérbort. Szlankamenka, jellegtelen tömegbor. Nem hibás. Köszönöm