Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyümölcspálinka készités

2008.06.07

Gyümölcspálinka készités

Gyümölcspálinkát régebben készitettünk kevert gyümölcsből. Ilyenkor az idénynek megfelelő gyümölcsöt hordóba szedtük, és mindig csak raktuk hozzá a következő  idénygyümölcsöt , napi két-háromszori kevergetés mellett, mindaddig amig a hordó megtelt. Évente 1-2 hordónyi (200 l) gyűlt össze. Erjedés után főztük ki lassú tüzelés mellett. Akkor még nem rendelkeztünk saját főzdével, igy főzetni kellet, ami azzal járt, hogy korán kelés után megraktuk a  kocsit tűzrevalóval ami lehetett csutka vagy rőzse, azután a kocsin levő üres hordóba átmeregettük a cefrét, vödröket , üvegbalont és ennivalót vittünk magunkal ,és indulhatott a nagy nap. A főzdébe érkezés után átmeregettük ismét a cefrét a kazánba , a pálinkafőző lecsukta a kazánt majd korpás gyúrható masszával leragasztotta a harang és a kazán találkozási helyét. Kezdődhetett a tüzelés.Hosszú unalmas tüzelés után, a pálinkafőzőmester utalást adott arra, hogy most már ne tüzeljünk. Kis idő után kiereszette a forró cefrét, majd jöhetett a másik kazán és kezdődhetett minden előröl. Miután a másik kazán vodka is lefolyt  ezután cserélt kazánt , és most a kiskazánba öntette az eddig lefolyt össz vódkát, ismét ugyanúgy lezárta és jöhetett a lassú  tüzelés. Most sokkal sűrűbben méregette a lefolyt pálinkát mint az előbbi főzésnél.Arra emlékszem , hogy  megkérdezte, hogy mennyire akarjuk hagyni, mire apám megadta az instrukciót. Még egy kevés ideig folyt aztán azt mondta a főzőmester, hogy kész.Nagy örömmel kóstolgatták ,és megmondták a véleményüket mialatt a pálinkásbalonba töltögették. Hazafelé apám mindig megjegyezte, hogy többet várt és soha nem tudta , hogy mi lehet a titka annak , hogy mások mindég többet és jobbat főznek mind Ő, pedig , hányszor megkeverte a cefrét! Csak arra nem gondolt , hogy pár hónap kevergetés még nem garancia arra ,hogy jó pálinkát kapjon, sőt éppen ellenkezője.

Miután elkezdtük intenzivebben főzni sok hibára rájöttünk amit apám nem tudott még abban az időben kiküszöbölni. Többek között mi hive vagyunk az egyfajta tiszta gyümölcsből készitett pálinkának és nem a keverékeknek, és nem a különféle aroma anyagok vagy répacukorral való dúsitásnak. Bár nem zárjuk ki a kevert gyümölcsből való készitést sem ha az megfelelően van elkészitve. Szerintünk kell a mennyiség is , lehetőleg egyszerre megtölteni a hordót és nem hónapokig szedegetni a belevalót. Igy jobb a kezelés  és minőségesebb , több pálinkát is kapunk.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ignotus79@freemail.hu

(Ferenc, 2009.10.22 08:31)

Tisztelt Szerkesztő!
Nem olyan régen találkoztam, egy bodza párlat nevű itókával, melyet szeretnék jövőre én is elkészíteni. Sajnos a neten nem találok adatokat, hogyan és miként lehet elkészíteni. A segítségét kérném ebben a témában. Köszönettel: Ferenc

Re:Angyali sziget

(Recsó, 2009.08.26 15:08)

Szerintem megpróbálható, bár még nem próbálkoztam vele, de ha azt vesszük alapul, hogy a borból jó szokott a kihozatal lenni akkor gondolom ez sem lesz totális csőd, a savtartalom a pálinkánál kedvező.
A készítésben van a különbség.
Calvados:Cefréjének készítéséhez 30-50 féle almát használnak fel,édes, keserédes, savanyú és keserű almákat kell felhasználni. A négy alaptípus kiegyensúlyozottsága alapfeltétel.A leszedett almát pürévé darálják, majd kipréselik a levét. Az almalé hamar erjedni kezd, a természetes erjedés eredménye az almabor. Amint kifejlődött az almabor ízvilága, akkor kezdődik a lepárlás. A friss párlat színtelen és olykor agresszív illatú, ezt a hosszú tölgyfahordós érlelés tudja eltüntetni, helyette kellemes aromákkal és aranyló színnel gazdagítja az italt.
Alma pálinka: Elég csak 1 fajta alma az előállításához, nem szükséges előbb bort előállítani.

Angyali sziget

(Latyak, 2009.08.24 17:46)

Az alábbiakkal kapcsolatban kérem szíves véleményét:
1. Mindenféle szakirodalom nélkül idén először próbáltam faeperből bort előállítani. Totális csőd lett az eredmény. Alacsony alkohol fok, ízetlen, magas savtartalom, jellegtelen. Kérdés, hogy ez a lőre lefőzhető e pálinkának ?? (értelmesen)
2. Mi a különbség a calvados és az alma pálinka között? (technológiai szempontból)

Re:Nincs

(Recsó, 2009.08.04 21:34)

Viccel ugye? Ha az oldalon olvasgat a választ is megtalálja.

Nincs

(Szolnok, 2009.08.04 08:59)

Azt szeretném megtudni hogy csak nagy mennyiségbe főzhető e pálinka?Vagyis lehet 1-2 dl pálinkát is főzni?És ehhez mennyi szilva kellene?

Pápasalamon

(Recsó, 2009.07.11 18:35)

Köszönöm érdeklődését tisztelt Zoltán! 100kg körtéből kellene, hogy legyen 10liter 50%-os pálinka.Azt nem írta, hogy hány kg körte van a hordóban, de ebből ki lehet számítani. Keverni kell a cefrét naponta 2-3-szor, és lazán lefödni(nem hermetikusan lezárni),ha nyári körtéből készíti ami könnyen szotyósodik én nem tennék hozzá semmit. Arra ügyeljen , hogy zöld , rossz , piszkos, penészes, rothadt gyümölcs ne kerüljön bele, viszont darálja le ha nem szotyósodó körtét használ.
Amikor már nem forr, és olyan lekvárszerű lessz a cefre akkor kész főzésre. Legjobb lenne megmérni, de ha nem áll módjában, akkor ez mérvadó lehet.

Pápasalamon

(Hujter Zoltán, 2009.07.10 11:34)

Jó napot kívánok,érdeklődnék,hogy 100literes hordó körtéből mennyi pálinka nyerhető,és mire figyeljek oda erjesztés során,mit kell hozzáadni,és mikor tudom meg,hogy az erjedés befejeződött? Segítségét köszönöm,tisztelettel:H.Zoltán

Eger

(Recsó, 2009.07.03 16:55)

Tapasztalatom szerint általában megkapjuk a 100kg meggyből a 10 literes kihozatalt.A főzésnél nagyok oda kell figyelni a tüzelésre, ugyanis a meggy nagyon habzik, ezért vagy nem tele tenni a kazánt, vagy habzás gátlót alkalmazni.
Jó munkát, és sok sikert a bizniszhez!
Üdv.

Eger

(Guti, 2009.06.27 21:06)

Azt szeretném megkérdezni, hogy 100kg magozatlan meggyből hány liter pálinka főzhető? Gondolkodtam meggy felvásárláson és abból pálinka készítésén, ezért lennék kíváncsi egy körülbelüli értékre!
Köszönöm!

Szilva

(Recsó, 2008.12.02 17:23)

Nos,az a kérdés, hogy hány kg szilvából van a 120l cefre? Tudomásom szerint 100 kg szilvából kb. 12l 50%-os pálinka nyerhető. Egyébként az egyik legtöbb pálinkát adó gyümölcsről van szó, de amint emliti Ön is, sok mindentől függhet a kihozatal.
Szivesen segitek.
Üdv.

szilva

(Guti, 2008.11.28 00:38)

Mennyi pálinkát lehet főzni 120 liternyi szilva cefréből? Tudom, hogy ezt pontos nem lehet megmondani, mert sok mindentől függhet, de egy becsült adat fontos lenne!
Köszönöm!