Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bodzapálinka készités

2008.08.21

Bodzából gyógypálinkát készitenek, nálunk a régmúlt időben még a gyógyszertárak is felvásárolták.

Elkészitése számomra elég macerás úgyhogy még nem készitettem , de láttam, hogy hogyan csinálják.

Itt a gyalog bodzából (Sambucus ebulusból) készitik ami annyit jelent, hogy vödrökkel megindulnak az emberek a természetbe és az érett fekete szinű bodzákat levágják, összegyűjtik (nem a fáról) és ami a legrosszabb lebogyózzák, no ez a macerás, bogyózod, bogyózod és alig szaporodik a hordóban, közben már belefeketedtél te is. Mikor a hordó megvan akkor már  ha mindenre tovább ügyelsz akkor a lovon vagy.

Zúzás, erjedés stb, főzéskor nagyon habzik ezért a kazánt csak 3/4-ig tölteni vagy nagyon óvatosan tüzelni.

 No a kapott mennyiség is meglepő. Ennyi munka után kapsz csak egy kevéske mennyiséget, talán ezért annyira drága, azt is hallottam, hogy literje 100 eurótol indul???

Hát ki hogy gondolja? Van aki a fekete bodzából (Sambucus nigrából) késziti. Van aki virágból akar "jó" bodza pálinkát késziteni. Van aki mindezt ötvözi.?!

Szerintem mindkét bodza jó, talán a fekete bodzánál előnyösebb, hogy egyszerre nagyobb menyiséget szedhetünk meg akár 10-20 kg-ot is bokronként. De nem elhanyagolható tényező az sem, hogy termesztésbe is vonható, szörpök, teák, lekvárok stb készitéséhez.

Egyébként a bodzafélék családjába ( Caprifoliaceae)  tartozó nemzetségbe 20 faj tartozik, amiből 3 faj az EU-ban is megtalálható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

b

(a, 2012.07.31 16:48)

Szeretsz veszélyesen élni.A gyalogbodza mérgező!

Re: b

(A.J., 2012.08.06 01:17)

igen.. én is úgy tudtam h mérgező..de utánanéztem és csak nyersen fogyasztva:

" Hatóanyagok:
A gyökérben és a termésben keserű észter-iridoid-glikozidok találhatók, köztük az ebulozid és az izoszferozid. Keserűanyagai miatt enyhén mérgező, nyers vagy éretlen terméseinek fogyasztása hányást, hasmenést, látászavarokat okozhat, haláleset is előfordult már.
Gyógyhatása:
Korábban hashajtó, izzasztó és vizelethajtó tulajdonságát használták fel. Túladagolása heves hányást, hasmenést okozhat. A homeopátia is felhasználja."

Re: Re: b

(norris53, 2012.09.24 18:28)

A gyalog bodza ( mérgező) hashajtó hatású ) hatóanyaga 60 C° lebomlik

Re: Re: Re: b

(zoli, 2014.08.23 12:02)

szeretném megtudni hogy a úgynevezett gyalog bodzából lehet e pálinkát főzni mert én ezt gyűjtöttem be de úgy hallottam hogy mérgező

Re: Re: Re: Re: b

(vajdalajos, 2016.08.08 10:47)

Re: Re: b

(Vincze László, 2014.05.17 13:32)

Re: Re: Re: b

(Karcsika71, 2016.07.23 10:03)

börzsönyRe: Re: Re: Re: b

(gabor, 2018.09.08 15:33)

aaaaaa

Re: b

(Gyurcsik István, 2018.08.11 09:15)

Sajnálatos,hogy valaki, tájékozatlansága miatt "méregkészítésre"buzdít másokat! A gyalogbodza termése (de még a gyökere is) MÉRGEZŐ!

Re: Re: b

(Recsó, 2018.08.15 21:33)

Nem én vagyok a tájékozatlan! Az érett termés nem mérgező!!! Pálinkát pedig csak érettből készítenek! De ez a jelenség nem csak a bodzára jellemző. Pl. a tiszafánál is az egész fa mérgező, kivéve az érett termését. Ugyanigy a gyalog bodzánál is!
Tessék informálódni utánna itt irkálni!

Bodzapálinka készítés

(Németh Miklós, 2018.08.07 20:11)

Bodzabogyóból szoktam készíteni a cefrét (nem gyalogbodzából). Ha a bodzabogyó beérik (teljesen mindegy, hogy vad vagy nemes) az édes, kimondottan édes. Savban szegény inkább, arra is érdemes odafigyelni. Van aki virágból készíti, de azt sosem értettem, miért. Annak van értelme, ha elteszel virágot és a bogyóból készült alszeszbe beáztatod, majd úgy főzöd le, de ez is végső soron "hazugság". Más gyümölcsökkel is szoktak ilyesmit elkövetni, alszesz lefőzésekor az üstbe friss gyümölcsöt tesznek, ált. azt, amiből készült a cefre is, de pl. némelyik almából készült pálinkát ellehet "hazudni" körtének, ha körtét teszel az üstbe. Ugyan Magyarországon törvényileg nem megengedett, de a belőle készült cefrének kimondottan jót tesz 2-4% cukor (úgy egyébként a többi gyümölcscefrének is!), ízesebb és illatosabb lesz. A bodzapálinka illatban és ízben is egyaránt kimondottan bodzára emlékeztető. Nem büdös! Sőőőőt, a lefőzött bodzacefrének csokoládé illata van, még az is azt érzi ki belőle, akinek kimondottan rossz a szaglása. Egy bodzapálinkát mindenki felismer, aki szereti a bodzaszörpöt/lekvárt. A bodzapálinkában lehet enyhén fanyarkás íz, de kesernyés ízt én még sosem éreztem ki belőle, pedig ittam már pár bodzabogyóból készült pálinkát, nem csak a sajátomat.
Szóval néhány hozzászólást nem igazán tudok hova tenni... :) Ott valami súlyos hiba történt. Esetleg belekerült a cefrébe a szár/levél/kocsány avagy virágból készült, nem tudom. Virágból készült bodzapárlatot is ittam már és megnyugodtam, hogy azért a bogyóból készül jobb. Nagyon türelmesnek kell lenni, alaposan kell bogyózni, természetesen ezt is le kell mosni bogyózás előtt, és jól fel kell törni a bogyókat.

Re: Re: Bodza pálesz készítése

(Tratnyek László, 2018.08.06 12:37)

Re: Re: Bodza pálesz készítése

(Tratnyek László, 2018.08.06 12:35)

Bodza pálesz készítése

(Illés Ferenc, 2014.04.15 11:09)

Jó napot !
Szeretném kérdezni hogy bodza virágból hogy csinálok cefrét ? menyi viz kell hozzá? ill cukor? pl : egy 120 l hordóhoz várom válaszukat .

Tiszteletel : Illés Ferenc

Re: Bodza pálesz készítése

(Vincze László, 2014.05.17 13:31)

Re: Re: Bodza pálesz készítése

(Jani, 2015.07.03 20:36)

Re: Re: Bodza pálesz készítése

(fdfdfdd, 2016.05.17 17:11)

Re: Bodza pálesz készítése

(végh józsef, 2014.07.27 21:41)

Re: Bodza pálesz készítése

(Laci, 2015.05.22 07:32)

kacsimatyas@centrum.sk

(kacsi mátyás, 2015.05.26 22:31)

SZERETNéM MEGKéRDEZNI BODZA VIRáGBÓL HOGYAN KéSZITEK CEFRET.
100 L HORDOHOZ MENNYI VIZ,CUKOR,BODZAVIRáG KELL?