Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Körte jót tesz az idegeknek

2008.07.12
Körte
(Pyrus communis)

A körte igen kényes gyümölcs. Válasszuk a még enyhén kemény, egészséges, hibátlan példányokat, és inkább otthon érleljük be a szemeket pár nap alatt. Ha a körtét még éretlenül, azaz keményen vásároltuk, akkor nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Az érett példányokat azonban csak igen rövid ideig (1-2 nap), a hűtőszekrény alsó polcain tárolhatjuk. A körte kiválóan alkalmas befőtt készítésére. Nyersen, befőttként, szárítva egyaránt fogyasztható. Tálalhatjuk előételként hideg sülttel vagy pl. tormakrémmel töltve, főételek mellé köretként. Készíthetünk belőle pürét, gyömölcssalátát vagy más édességet. Tetszetős külseje, kitűnő íze nem túl sok vitamint és ásványi anyagot rejt. Ennek ellenére megemlíthető A- és C-vitamin-, valamint káliumtartalma. A körtefogyasztás jót tesz az idegeknek, oldja a húgykősavat és a káros sólerakódásokat. Salaktalanítja a szervezetet. Tartalmaz még vasat, foszfort, szénhidrátot, fehérjét és rostokat.


Boscobak körte

Abate fatel körte