Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Körte és az egészség

2008.06.28

A körte és az egészség

Az étkezési körték húsa fehér, lédús, a főzni valók kemények, jellegtelen ízűek; ez utóbbiak tovább tarthatók el.

A természetgyógyászok szerint kitűnő sóoldó és savtalanító hatással rendelkezik, ezért szívesen alkalmazzák köszvény, reuma és vesekő esetén.

Egy svéd természetgyógyász Ebba Waerland körtekúrával gyógyítja az epebetegeket, amikor 3-8 napon keresztül csak körtét ehetnek a páciensek, abból azonban bármennyit. A kúrát gyógyteákkal, gyógyfürdőkkel és talpmasszázzsal egészíti ki. A kúrára azonban csak az érett, lédús, édes fajták alkalmasak, a kemény fajtáktól nem várható eredmény.


A körte vízhajtó anyagai segítik a felhalmozódott méreganyagok kiürülését a szervezetünkből, és napi 4-5 pohár körtelé a hólyaghurutot is enyhíti.


Sok rost található benne, ezért a belek szempontjából rendkívül előnyös, hiszen serkenti a bélműködést, csökkentve ezáltal a székrekedéssel járó panaszokat, továbbá szerepet játszik a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is.

Ezek az oldhatatlan rostok felerészt a körte héjában találhatók, ezért az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkezők esetében puffadást okozhatnak. Nekik javasoljuk, hogy hámozzák meg a gyümölcsöt, esetleg párolják, vagy főzzék is meg. Magas pektintartalmánál fogva csökkenti a különböző zsírok felszívódását, így a vér koleszterinszintjét is kedvezően befolyásolja.


A benne található bór miatt különösen ajánlható a nőknek a változó korban, hiszen a bór gátolja a menopauza utáni csontvesztést és a kalciummal, a magnéziummal, valamint a D-vitaminnal együttműködve segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását.
Gyógyító hatását főleg a rostanyagainak köszönheti, ugyanis a sors jelentős mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal nem áldotta meg.

Ennek ellenére a benne található B-vitaminok segítik a tápanyagokból felszabadítani az energiát, így a fáradtság leküzdésére alkalmasak.

A kutatások bizonysága szerint a B-vitaminok hiánya fokozott ingerlékenységhez, idegességhez vezethet, nem véletlen, hogy a stressz-készítményeknek is alapanyagául szolgál. C-vitamin is fellelhető a körtében, bár négyet, ötöt is el kell fogyasztani ahhoz, hogy egy felnőtt napi szükségletét biztosítsa. Káliumtartalmának köszönhetően pedig hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához.


A körte a legritkább esetben vált ki allergiás reakciót, ezért a csecsemők elsőként adható gyümölcsei közé tartozik. Miután egy körte átlagosan 60-70 kcal energiát tartalmaz, ennek nagy részét pedig a gyümölcscukor teszi ki, így könnyen és jól felhasználható energiaforrásnak tekinthető.